הטכנולוגיה החדשה תוכל להביא לחיסכון עצום בעלויות הגידול
והגדלת כושר התחרות בשווקי היצוא
האנרגיה המושקעת בחימום החממות מהווה את אחת ההוצאות הכבדות של החקלאים במיוחד בגידולים הרגישים לטמפרטורות נמוכות.
בחוות הניסויים עדן בעמק המעיינות – בקעת בית שאן הוכתר בהצלחה ניסוי שבמסגרתו הצליחו החוקרים לשמור את החממות בטמפרטורה חמימות של 17 מעלות לאורך כל הלילה בתקופת החורף ללא השקעה של אנרגיה חיצונית.
השיטה החדשנית מבוססת על שילוב של אגירת מקסימום אנרגית שמש במהלךשעות היום, חיפוי החממות עם ערב במסכים טרמיים תוך יצירת שכבות אויר שיוצרות בידוד נוסף והזרמת מים חמים שחוממו בעזרת השמש בצינורות במהלך הלילה.
הודות לטכנולוגיה החדישה התאפשר גידול בזיל איכותי בתחילת חודש פברואר, בתקופה שנחשבת בעייתית לסוג גידול זה. לעיתוי הגידול חשיבות רבה מאחר ובתקופת החורף מחירי התבלינים בחו"ל נוטים לעלות.
לדברי ציון דקו, מנהל חוות הניסויים עדן בעמק המעיינות, מחירי האנרגיה אמנם ירדו באופן דרמטי בחודשים האחרונים, אבל ברור לכולם שזו ירידה זמנית שנובעת מהמשבר העולמי ובעתיד יחזרו המחירים לעלות. עלינו להערך לתקופה זו ולמצוא דרכים להפחית מרכיב האנרגיה בעלויות וכך נוכל להתחרות ביתר הצלחה בשווקי העולם.
הטכנולוגיה החדישה ותוצאות הניסויים יוצגו בפני מגדלי התבלינים, חוקרים, מדריכים ונציגי חברות שיווק בכנס שעורכת חוות עדן ביום שלישי, 24 בפברואר. בכנס יוצגו מחקרים נוספים שנערכים בחווה בנושא מצעי גידול, דישון ובחינת השפעת הצפיפות על איכות התבלינים.