תוחלת החיים עולה בהתמדה. העלייה בתוחלת החיים מלווה בשכיחות גבוהה של מחלות כרוניות. יתר לחץ דם, רמות גבוהות של כולסטרול, סוכרת, אלצהיימר, מחלות פרקים ועוד.
חדשות לבקרים משתנות ההמלצות התזונתיות, פעם הייתה המלצה גורפת להרבות בצריכת מוצרי חלב כדי לשמור על העצמות, היום ההמלצה היא להמעיט. פעם חמאה הייתה מוקצה מחמת מיאוס, עכשיו היא בקאמבק בריאותי…
אבל מה שנותר ומתחזק כקונצנזוס עולמי הוא היתרונות התזונתיים של הירקות. ובמיוחד כשמדובר על הגיל השלישי ומחלות הרקע האופייניות לו.
שפע ירקות בכל הצבעים והסוגים יכולים לספק בגיל המבוגר תועלת בריאותית החל מהגנה מפני סרטן המעי הגס וכלה במניעת חמצון הכולסטרול ושקיעתו בדפנות כלי הדם.
אז בואו וניתן דוגמאות פרקטיות.
בעגבנייה נמצא את הריכוז הכי גבוה של רכיב הנקרא ליקופן. נוגד חמצון רב עוצמה. מחקרים הראו שהליקופן יכול למנוע התפתחות מחלות ניווניות, מחלות לב ואף סרטן. הליקופן ונוגדי חמצון אחרים בעגבנייה מגנים על מעטפת התאים בגוף מפגיעה של הרדיקלים החופשיים. אותה פגיעה שבאה לידי ביטוי בגיל המבוגר באלצהיימר, מחלות לב וכלי דם, סרטן.
עגבניית "מגי", אשר פותחה במשך שש שנות שיתוף פעולה בין הזרע לבין הפקולטה לחקלאות, מכילה שפע ויטמין C, פרו ויטמין A, ויטמין K, אשלגן, ועוד שפע ויטמינים ומינרלים.
הבצל משופע בנוגדי חמצון ייחודים כתלות בצבע. האנטוציאנינים למשל, הם רכיבים צמחיים המאטים את הזדקנות התאים ומעניקים לבצל הסגול את צבעו, הלוטאין בבצל הירוק מגן על העיניים מפני מחלות ניווניות. מחקרים הראו שצריכת בצל מחזקת את מערכת החיסון, מסייעת להפחתת רמת כולסטרול, נוגד דלקת, אנטי ויראלי, מכיל רכיבים נוגדי סרטן ועוד. בצל אורלנדו בעל צבע צהוב-חום, עם כושר השתמרות טוב, מקצר את זמן הבישול/טיגון ומקנה לו טעם נפלא.
הפלפל האדום, הוא המקור העשיר ביותר לויטמין C, לפני תפוז ופירות אחרים. עשיר ברכיבים הקרויים קרטנואידים. לקרטנואידים סגולות בריאותיות רבות. במנגנונים שונים הם תורמים למניעת סרטן, הפחתה של רמת הכולסטרול בדם, שמירה על ראייה תקינה, על בריאות העור, שמירה על כלי הדם, הגידים ואף על העצמות. זן הפלפל "צלף", הינו פלפל אדום בעל איכות פרי מעולה, תכולת ויטמינים גבוהה ותכונות בריאותיות רבות.
בחשיבותו של המלפפון נוהגים להמעיט שלא בצדק. נכון שהוא מכיל בעיקר מים, אבל גם שפע תזונתי המתחיל בויטמין C , ויטמין B5, ויטמין K, חומרים (cucurbitacins) נוגדי סרטן, סיליקה- מינרל חיוני לרקמות חיבור כגון גידים, שרירים, סחוסים ועצמות. כמו גם אשלגן, מגנזיום, מנגן ומוליבדנום-חיוניים לשריר הלב, לעצמות. מלפפון "רומי" הקלאסי, הינו זן טעים, קריספי, שופע ויטמינים, עשיר בסיבים ומכיל מינרלים חשובים.
לסיכום, למניעה וטיפול במחלות בגיל השלישי, הרבו בירקות, ללא הגבלה, כך תהנו משפע מינרלים, ויטמינים, סיבים, ונוגדי חמצון, כל זה באפס קלוריות.
שרי קפלן
נטורופתית (ND) והרבליסטית קלינית (CI.H)
מטפלת בקליניקת "מרחב נשימה" בגדרה.