דף הבית / חדשות בחקלאות / תו תקן מחודש ומודרני שנועד לסייע לצרכנים להכיר ולזהות מהו שמן זית איכותי ומהו מקור השמן

תו תקן מחודש ומודרני שנועד לסייע לצרכנים להכיר ולזהות מהו שמן זית איכותי ומהו מקור השמן

ענף הזית מציג: פסטיבל ימי ענף הזית, פתיחת עונת המסיק והשקת תקן חדש בעל חשיבות עצומה!!!

ד”ר עדי נעלי:” היום שמן הזית הישראלי הוא בין הטובים בעולם, עם מגוון רחב שממנו נהנה הצרכן הישראלי”

שלומי אטיאס, מנכ”ל הרשות לפיתוח הגליל: ” פסטיבל ימי ענף הזית הוא הזדמנות משמעותית לקידום העסקים המקומיים וחיזוק הכלכלה בגליל”

פרסום

התקן החדש יאפשר לצרכן הישראלי לצרוך שמן זית איכותי יותר תוך ידיעת מקורו והקפדה על איכותו.

הרשות לפיתוח הגליל מקדמת מהלכים לייצור מקורות הכנסה בפריפריה סביב תעשיית הזית. פעילות זו מקבלת ביטוי לא רק במסגרת גידול עצי הזית אלא גם בתחומים משיקים לענף כמו פיתוח התיירות, הצרכנות וההוויה שבין היתר מסייעת למגדלים להגדיל את הרווחיות ולהמשיך בפעילות החקלאית אל מול פתיחת מכסי היבוא של שמן הזית.

בימים אלו ועד ה-19 בנובמבר חוגגים בגליל בגולן, בעמקים, בכפרים הדרוזים, הבדואים והערבים את פסטיבל ימי ענף הזית ה-23 . במהלך הפסטיבל יתקיימו סיורים מודרכים במטעי זיתים, מסיק זיתים, ביקורים בבתי בד, סדנאות ייצור שמן זית ועוד.  שלומי אטיאס, מנכ”ל הרשות לפיתוח הגליל: “פסטיבל ימי ענף הזית הנחגג במסורת שנתית כבר 23 שנים, מנגיש לציבור את מרחבי הגליל, הגולן והעמקים וחושף את המשתתפים לאוצרות המשמעותיים המצויים בו ולקהילות המקומיות. הפסטיבל מגדיל את התנועה התיירותית בעסקים המקומיים, בתקופה שהיא מאתגרת מבחינה תיירותית, לטובת חיזוק הכלכלה המקומית, שזו אחת ממטרותיה המרכזיות של פעילות הרשות לפיתוח הגליל.”

חגיגות המסיק אל מול האיום הקיומי של ענף הזית בישראל 

בימים אלה החלה עונת המסיק והחקלאים מצפים לייצור של כ-18,000 טון שמן זית ישראלי. כמו כן מקדמים בענף הזית את השקתו של תקן מחודש ומודרני שנועד לסייע לצרכנים להכיר ולזהות מהו שמן זית איכותי ומהו מקור השמן, תוך בידול השמן המקומי  כמענה מסוים לחקלאים החוששים מקריסת הענף ומעקירת כרמי זיתים בעקבות התוכנית לפתיחת מכסות יבוא פטורות ממכס בהיקפים גדולים מאד.

מהלכים אלה מתכנסים לשורה של אירועים ופעילויות במסגרת פסטיבל ימי ענף הזית המתקיים בימים אלה בהובלת הרשות לפיתוח הגליל ובשיתוף משרד התיירות, הרשות לפיתוח כלכלי של המיעוטים במשרד לשיווין חברתי, קק”ל וענף הזית במועצת הצמחים ולאירועים נוספים המתוכננים על ידי ענף הזית. במיוחד לשם כך ערכנו סקירה מקיפה על ענף הזית בישראל ולאן פניו.

 

ד”ר עדי נעלי: ענף הזית נמצא בעיצומו של תהליך התאוששות ממשבר עמוק שחווה, אך מצבו עדיין אינו יציב ורגיש לשינויים

ד”ר עדי נעלי, מנהל ענף הזית במועצת הצמחים, מציין כי ייצור שמן זית הינו ענף חקלאי חשוב עבור מדינת ישראל, שכן הוא מהווה פוטנציאל לצמיחה  חקלאית בת קיימא במונחים תחרותיים, כלכליים, וסביבתיים, לצד ערכי בריאות משמעותיים ומורשת היסטורית ולאומית.

לדבריו: “ענף הזית הישראלי נמצא בשלבי התאוששות ממשבר חמור שנגרם לפני מספר שנים עקב קריסת המערכת האירגונית ופירוק מועצת הזיתים עקב בעיות התנהלות חמורות. קריסת מועצת הזיתים והעדר קול משותף שהוביל לביטול התמיכה העקיפה לענף ופתיחת מכסות ליבוא במכס מופחת, מה שאילץ את החקלאים  למכור גם במחירי הפסד לצמצום הנזקים”.

“כיום”, מדגיש נעלי,  “הענף נמצא בתהליך צמיחה, אך מצבו עדיין אינו יציב ורגיש לשינויים ומאחר וחווינו משבר גדול בעבר אנו חוששים”.

עלייה בייצור שמן הזית הישראלי לצד המודעות לאיכות חיים ובריאות

בעשור האחרון יש עלייה משמעותית בייצור שמן זית ישראלי עקב נטיעות בשנים האחרונות, בעידוד ובתמיכת משרד החקלאות. הכנסת אגרוטכניקה של מיכון ומסיק מכני, המסתפק במעט מאוד ידיים עובדות, לצד צריכת מים נמוכה ויכולת שימוש גם במים שמוגבלים בשימושים אחרים כגון מים מליחים ומי קולחין הובילו את המהפך בענף – מהפך שיותר מהכפיל את יצור שמן הזית בארץ. כמו כן בהיותו החלופה החקלאית המועדפת ברוב שטחי החקלאות במגזר המיעטים, שם הם החליפו מגוון גידולים שכמעט נעלמו כטבק, ירקות וכו’.

צריכת שמן הזית הולכת ועולה עקב תרומתו החשובה לשיפור הבריאות ועליית המודעות לנושא איכות החיים, הבריאות והגסטרונומיה.

תו איכות

גם רמת ההבנה של הצרכנים הולכת וגדלה בזכות מגמת הבריאות ומאמצי ההסברה של ענף הזית ולכך נוסיף את העובדה שכיום יש פיקוח אפקטיבי של ענף הזית על ידי תו האיכות, וצרכנים מקבלים מבחר רחב של איכויות, טעמים, ומחירים.

המהפכה כבר כאן- תקן חדש נכנס לתוקף

בחודש הבא ייכנס לישראל תקן חדש לשמן זית ומדובר במהפכה אמיתית.

חשוב לדעת ולהדגיש את החשיבות הרבה של  שידרוג התקן לשמן זית והצמדתו לתקן הבינלאומי. הרוויזיה בתקן 191 לשמן זית, באה להיצמד לתקינה הבינלאומית המתקדמת של ארגון הזית הבין-לאומי, IOC – International Olive council) ).

זהו תקן מודרני הנותן כלים טובים יותר לדאגה לצרכן ולמלחמה בזיופים.

בתקן החדש מופיעות בפירוט ובדיוק דרישות האיכות העדכניות המופיעות בכל תקני המסחר הבין לאומיים לשמן זית.

הכלים החדשים בתקן הישראלי, כלים שנמצאים כבר מעל 25 שנים בתקני המסחר הבין לאומיים, וביניהם למשל קביעת האיכות  האורגנולפטית יאפשרו את המלחמה בזיופים.

בנוסחים קודמים הופיעו דרישות דומות באופן לא מדוייק ופגעו בתפקוד גופי האכיפה. הפירוט והדיוק של הדרישות  בהתאם לתקני המסחר בשאר הארצות, כוחם גדול בעיקר ביכולתם לזהות במהרה זיופים. אלו הכלים הכי חשובים במלחמה בהגעת שמן נחות לישראל, והם מאפשרים איתור מהיר של זיופים ועירובים אסורים, הן בנקודות הקליטה בנמלים, והן על מדפי החנויות.

חשיבות לצרכן, למגדל וליצרן הישראלי

בעולם הסחר הבינלאומי בשמן הזית רבים מאד הזיופים אשר אף גרמו בעבר לפגיעות בנפש במדינות כספרד ואיטליה. היצמדות לתקינה הבינלאומית המתקדמת תאפשר מתן כלים נוספים למלחמה בזיופי שמן הזית והגדלת הביטחון הצרכני כבדיקות מעבדה מתקדמות, מבחן אורגנולפטי ועוד.

פרסום

שיווק של שמן זול באיכות מפוקפקת יכול אולי להוריד את המחיר לצרכן בטווח הקצר אך עלול בהמשך לגבות מחירים בריאותיים שעלותם גבוהה בהרבה.

לשרות המזון במשרד הבריאות אשר אמון על נושאים אלו, חלק משמעותי מאד בקידום המקצועי של תהליך שדרוג התקן. בנוסף לבדיקות המעבדה המתקדמות, שדרוג התקן יאפשר שימוש בכלים עדכניים אליהם נערך משרד הבריאות וכבר הכשיר לשם כך צוותים בארץ ושנים מנציגיו השתתפו בקורסים מתקדמים בחו”ל.

לדברי ד”ר עדי נעלי: “הרוויזיה בתקן תוביל למניעה של הטעיית הצרכן בכל הנוגע לשמני זית ברמות שונות תוך שקיפות מלאה: הצגת רמתו של השמן, מקורו של השמן ואיכותו האמיתית של המוצר”.

“טיפוח הייצור המקומי על כל שלביו: הגידול, אצירת השמן, אריזה, שיווק ומיתוג תתרום ליצירת מקורות פרנסה רבים נוספים, בדגש על הפריפריה בה מרוכז גידול הזית”.

ועוד מדגיש ד”ר נעלי:  “ניתן יהיה לייבא ולשווק שמן ברמות איכות שונות תוך ידוע הצרכן והצגת הדברים בצורה ברורה שתאפשר תחרות בריאה והוגנת. תחרות הוגנת מול קריטריונים ורמות מסחר ברורות, תיתן אפשרות למיתוג שמן זית ישראלי וטיפוח הייצור המקומי, מול יבוא מסודר וגלוי תוך מתן אפשרות בחירה לצרכן”.

“התקן החדש אינו משפיע כמובן על מי שפועל בשקיפות ומקצועיות ובהתאם לתקינה הבינלאומית ואינו מהווה כל חסם סחר בפני יבוא הוגן והגון אלא מהווה חסם בפני זיופים והטעיית הציבור. אולם להערכתנו גופים מסחריים חזקים שטובת הצרכן אינן בראש מעייניהן, פעלו תקופה ארוכה להשארת המצב הקודם, מצב נוח לכל אלו שרוצים לטשטש ולהטעות את הצרכן”.

חשיבות למעמדה הבינלאומי של ישראל

יתר על כן, מאחר ועד לפני כשנה לא אימצה ישראל את התקן של ארגון השמן העולמי במלואו, לא יכלה ישראל לחתום על האמנה-ההסכם המחייב של הארגון- מה שפגע במעמדנו בארגון חשוב זה. רק לאחר אישור התקן המחודש יכלה ישראל לחתום מחדש על האמנה ולשדרג את מעמדה כחברה מלאה בארגון השמן העולמי. מיותר לציין את החשיבות בשיפור מעמדה של ישראל בארגון בינלאומי זה שבו חברות גם כל מדינות המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה.

לסיכום, מדגיש ד”ר נעלי:  “בסוף נובמבר 2016 חתם שר הכלכלה דאז ח”כ משה כחלון על התקן שפורסם ברשומות ואפשר למשווקים שנת התארגנות שתסתיים בסוף שנה זו.  לצערנו כאזרחי המדינה, מצאנו כי זהו תקן המזון היחיד שנחתם בכחמש השנים האחרונות ועשרות תקני מזון עדיין “תקועים”.

יחד עם זאת ד”ר נעלי מציג גישה אופטימית לעתיד ומסביר: “בשנה האחרונה הושקעו מאמצים רבים בהדרכה ובהתארגנות לקראת כניסתו לתוקף לאחר התארגנות של התקן החדש. התקן החדש יאפשר לצרכן הישראלי לצרוך שמן זית איכותי יותר תוך ידיעת מקורו והקפדה על איכותו.”

 

Print Friendly, PDF & Email

בנוסף אולי תאהב/י

מצטרפים לדף הפייסבוק של אגרונט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל אגרונט

מערכת פורטל אגרונט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום החקלאות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר

בידקו גם

גנבת אבוקדו מחקלאי? תשב שנתיים בכלא

גנבים חקלאיים התרגלו לעונשים קלים יחסית לאחר שנתפסו. אולם בזמן האחרון שלפה המשטרה את איום …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *