בכנסת הושקה אתמול השדולה החקלאית והמרחב הכפרי של הכנסת ה-19. שר החקלאות יאיר שמיר: "עלינו לאפשר לחקלאים לחיות ברווחה חקלאית, אך זוהי גם אחריותם. על החקלאים להלחם ולהתאגד באופן ברור ולדבר בקול אחד"
אתמול בכנסת הושקה במעמד רב משתתפים השדולה החקלאית והמרחב הכפרי של הכנסת ה-19. הכנס נערך בסימן עתיד החקלאות בישראל, ביוזמת ראשי הלובי החקלאי, ח״כ זבולון כלפה (הבית היהודי), ח״כ יצחק וקנין (ש״ס) וח״כ עומר בר-לב (עבודה) ובהשתתפות שר החקלאות ופיתוח הכפר יאיר שמיר, שר הכלכלהנפתלי בנט, שר השיכון אורי אריאל ויו״ר האופוזיציה שלי יחימוביץ׳.
כמו כן נכחו באירוע ראשי ההתיישבות ובהם מאיר צור, מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל; איתן ברושי, מזכיר התנועה הקיבוצית; יו״ר מרכז המועצות האזוריות שמוליק ריפמן; מנכ"ל מועצת הצמחים צבי אלון ומנכ"ל מועצת החלב שייקה דרורי.
בכנס נדונו האתגרים העומדים בפני החקלאים, ובהם התבגרות אוכלוסיית החקלאים וההתיישבות העובדת לנוכח הקושי להעמיד דור המשך ולמשוך צעירים למקצועות החקלאות, כמו גם קשיי הפרנסה והמציאות הכלכלית של החקלאים. הנוכחות הערה של חברי הכנסת והשרים מכל הסיעות בכנס מוכיחה את חשיבות השדולה החקלאית וחשיבות קידום הנושא לסדר היום הפוליטי והכלכלי.
לדברי ח"כ זבולון כלפה, ישראל היא מעצמת הייטק בפיתוחים חקלאיים טכנולוגיים שמשתלבים בעבודת החקלאי ומיוצאים לחו"ל. "החקלאים הישראלים הם בעלי ידע רב וניסיון, שמתמודדים עם אתגרים יומיומיים ומנוסים במציאת פתרונות. ההייטק הוא כאן, בחקלאות עתירת הידע, ולא פחות מכך בחקלאות המסורתית שקושרת את כולנו לאדמה ולארץ שלנו", אמר כלפה.
ח"כ עומר בר לב דיבר על הקשר האישי שלו להתיישבות, ועל העובדה המצערת שהתרומה הלאומית של ההתיישבות העובדת למדינת ישראל איננה מוכרת. "מטרת השדולה היא לחבר את השרים והח״כים השונים לנושאים והסוגיות הבוערות, ולתת מענה לאומי לחקלאות ולהתיישבות", אמר בר לב.
שר החקלאות יאיר שמיר דיבר על הצוות שהקים במשרד בראשותו, יחד עם המנכ"ל רמי כהן, לבדיקת האתגרים העומדים בפני החקלאים. הצוות, לדבריו, עדיין לומד את הדברים, מסייר ביישובים ונפגש עם חקלאים מדי שבוע. "לצערי אנחנו לא רואים צעירים בחקלאות, רק את הדור המבוגר שמבקש פרנסה אחרת עבור בניו ובנותיו, וזוהי בפירוש מצוקה", אמר שמיר. ״אם נביא את הדורות הבאים לעסוק בחקלאות, זו תהיה הצלחה", הוסיף שמיר. "עלינו לאפשר לחקלאים לחיות חיים מלאים ברווחה כלכלית, וזוהי לא רק אחריותה של המדינה אלא גם של החקלאים עצמם. על החקלאים להלחם, להתאגד באופן ברור ולדבר בקול אחד".
״ללא החקלאות אין גבולות, והיכן שלא תהיה חקלאות ולא תהיו אתם, בני ההתיישבות, לא תהיה מדינה״, חיזק את דבריו של שמיר שר הכלכלה נפתלי בנט. ״המשקל שלכם גבוה מחלקכם באוכלוסייה. אני רוצה שתראו בי שותף לעבודה. הנחיתי את משרדי לתת ערך סגולי יוצא דופן לחקלאות ולחקלאים. בעיניי אתם עושים ציונות מדי יום, ותודה לכם על כך״.
לדברי מאיר צור, מזכ״ל תנועת המושבים ויו״ר התאחדות חקלאי ישראל, החקלאות היא ערך עליון, מעבר לנושא הכלכלי. "אנחנו החקלאים מכים שורשים במלוא מובן המילה", פנה צור לחברי הכנסת שגדשו את האולם. "אין מקצוע שמחבר את האדם למקום, לאדמה ולבית, כמו החקלאות. חקלאי חייב לקום בכל בוקר עם חדוות היצירה, וכשזו מתפוררת, המצב בכי רע. אני מקבל את הקריאה להתאחד וקורא לכולם לפעול באמצעות התאחדות חקלאי ישראל".
הח"כ לשעבר אבשלום (אבו) וילן, מזכיר התאחדות חקלאי ישראל, יחד עם צבי אלון מנכ"ל מועצת הצמחים, הציגו נתונים מרשימים על ענפי החקלאות השונים. "בעשור האחרון הכפלנו את התוצר. בשנת 2000 היו בישראל 18 אלף מגדלים וכיום מספרם פחת ל-11 אלף, אך ערך הייצור הוכפל ל-137 מיליארד שקל בשנה. ב-20 השנים האחרונות החקלאות מתייעלת ומייצרת פריון גבוה ב-3.5% מדי שנה".
לדברי ח״כ יצחק וקנין, "מדינת ישראל מסבסדת את החקלאות ברמה הנמוכה ביותר מבין המדינות החברות ב-OECD. ישראל ביתנו, כמפלגה האמונה בעת הזו על הקצאת המשאבים לחקלאות, הקצתה השנה 50 מיליון שקל לטובת שיקום תשתיות בחקלאות, ואני מקווה שתצליח להפנות עוד תקציבים לכך בשנה הבאה".
8-7-13