ועידת ישראל לחקלאות תוביל את החוק נגד שיטת ה"לוס- לידר": "החוק יכול לשנות לטובה את מצבם של החקלאים"
הנהלת ועידת ישראל לחקלאות החליטה השבוע לקדם את החוק נגד שיטת ה"לוס לידר". משמעות החוק: לא תהיה אפשרות מכירת מוצר בפחות ממחיר עלותו. מטרת הצעת החוק היא להגן על החקלאים, ולמנוע אבדן שליטה על מחירי התוצרת בגלל ההתנהלות הפרועה שכופה מדיניות ה"לוס לידר".
"לוס-לידר" היא שיטה למשיכת צרכנים בעזרת תמחור מוצרי בסיס במחירי הפסד על מנת שבסופו של דבר הצרכן יקנה מוצרים רבים נוספים מהם ירוויח העסק.
קבוצת "משוב", המארגנת זו השנה השביעית את ועידת החקלאות בישראל בתאריכים 21-22.12, ובעלת ניסיון בארגון כנסים בינלאומיים בנושאי החקלאות החליטה לקדם בעזרתם של חה"כ איתן ברושי ממפלגת המחנה הציוני, חה"כ יצחק וקנין ממפלגת ש"ס וחה"כ חיים ילין ממפלגת יש עתיד את החוק נגד שיטת ה"לוס-לידר" אשר פוגעת בעיקר בחקלאים בצורה יום יומית. כמעט ולא משתמשים בשיטה זו במוצרים אחרים אלה בעיקר במוצרים חקלאים, חברי הכנסת מהלובי החקלאי יציגו את הצעת החוק ותעלה לדיון המשתתפים.
"בצרפת, גרמניה וארה"ב קידמו את הנושא באמצעות חקיקה שאוסרת למכור מוצר מתחת למחיר עלותו. החקיקה הביאה לכך שקמעונאים הפסיקו להתחרות בצורה מופרזת על המוצרים החקלאים. חקיקה כזו בארץ תביא לתחרות הוגנת שתאפשר גם לחקלאים להתקיים", כך טען חיים אלוש, יו"ר ועידת ישראל לחקלאות.
שר החקלאות, אורי אריאל, חתם בחודש שעבר על תהליך התחלת פיקוח על מחירי ירקות ופירות, אשר מחייב את רשתות השיווק למסור נתונים כלכליים על מכירת פירות וירקות בסוף כל שנה. זוהי התחלה למצב שבו הציבור הצרכני יהיה מודע למחירים של רשתות השיווק . בנוסף, בשנים האחרונות נצפית מגמה רב שנתית של עליה בנתח השוק של רשתות השיווק לעומת השווקים הפתוחים וחנויות הירקות והפירות הפרטיות. לפי נתוני הלמ"ס בעשור האחרון גדל נתח השוק של הרשתות ב- 15% לכדי 50% מהקמעונאות בפירות וירקות טריים. זאת לצד עלייה בכוח הקנייה של הרשתות המחזיקות בבעלותן סיטונאות של פירות וירקות.
דוידי היימן, שכיהן שנים רבות כמנכ"ל התאחדות האיכרים טען כי: "קידום חוק נגד ה"לוס לידר" יכול לשנות את מצבם של החקלאים. באירופה ובעולם המערבי כבר קיים חוק כזה מכיוון שמוצרי לוס-לידר הם לרוב מוצרי צריכה חשובים, כאלו שהצרכן עשוי להגיע לחנות במיוחד בשבילם וצורך אותם על בסיס קבוע ותדיר. רשתות השיווק מנצלות את חולשתם של החקלאים וגורמות לזילות במוצר החקלאי אשר בסופו של דבר ישלם על כך הצרכן ביוקר . צריכים לקבל הסכמה על מבצעים משותפים בהם כל הגורמים ירוויחו כפי שעושים המותגים המובלים בשוק כמו תנובה או קוקה קולה. הירקנים שעובדים בשווקים מגיעים למצב של פשיטת רגל ואי תחרות. "הלוס לידר" לא גורע מיוקר המחייה אלא רק מוסיף לו".
חיים אלוש, סיכם כי: "הלוס לידר היא שיטה שפוגעת בחקלאות בכלל ובחקלאים בפרט יותר מכל ענף צרכני אחר. ועידת ישראל לחקלאות יוצאת בקריאה לכנסת ולממשלה לחוקק חוק נגד השימוש בשיטה הזו כפי שנהוג במדיניות מערביות בעולם. אנו גאים להוביל את המהלך הזה על מנת לשמור על הצרכנים והחקלאים במדינה".