עובדי המכון מנסים לשנות את ההחלטה, ומעוניינים שסגן הנשיא, איתמר גלזר, ייבחר במקום אלי פיינרמן, מתוך הערכה שמנהל שיגיע מקרב העובדים יתנגד להעברת המכון לצפון ■ הנהלת המכון הציעה להקים שני מכוני מחקר למזון ובריאות בצפון כחלופה להעברת המכון
עדת האיתור לבחירת מנהל מכון וולקני בחרה בסוף השבוע בפרופ' אלי פיינרמן, לשעבר דקאן הפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות. מועמדותו הועברה לאישור נציבות שירות המדינה.
פיינרמן פרש לגמלאות בסוף 2015, ועובדה זו משמשת את עובדי מכון וולקני, העוסק במחקר חקלאי, בניסיון לקדם מול הנציבות את מועמדם לתפקיד, פרופ' איתמר גלזר, עובד המכון, שנחשב אף הוא מועמד ראוי. לדבריהם, לפי עמדת הנציבות יש לתת עדיפות למועמד ראוי שנמצא עדיין בגיל העבודה, ולזמן מועמד שבגמלאות רק אם לא נמצא מועמד ראוי בגיל העבודה.
פיינרמן כיהן בשורת תפקידים בפקולטה לחקלאות במשך יותר מ–30 שנה, ובהן דקאן הפקולטה ב–2005–2009. גלזר כיהן ב–15 השנים האחרונות בכמה תפקידים במכון וולקני, בהם מנהל קידום (היחידה למסחור ידע), וב–2015 מונה לסגן נשיא למחקר ופיתוח.
המאבק על ראשות המכון הוא חלק ממאבק כולל של עובדי המכון נגד שר החקלאות, אורי אריאל, שהציע להעביר את המכון לגליל. במשרד החקלאות סבורים כי מוטב למנות למכון מנהל שאינו מחויב לעובדים, מפני שיהיה לו קל יותר לערוך תהליכי שינוי והתייעלות, על פי הצורך. במכון חוששים כי מועמד חיצוני לא יהיה מחויב למאבק העובדים להשארת המכון במרכז הארץ — סוגיהשאף הועברה לבחינת המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה.
באחרונה הגישו העובדים לאריאל הצעה לחיזוק פעילות המחקר החקלאי בשלוחת המכון שבחוות יער בצפון, תוך השארת מכון וולקני במרכז. ההצעה מתייחסת לכמה יוזמות קודמות, בהן של ח"כ אראל מרגלית וראשי רשויות בצפון, להקמת מכוני מחקר בתחום המזון הרפואי והמזון הבריא, ומעגנת אותם בשלוחת המכון. לפי ההצעה, המכון למדעי המזון יעסוק במחקרים חדשניים בתחום המזון, ישרת את תעשיית המזון בישראל לצורך פיתוחים חדשניים בתחום המזון, ויהווה מנוף לצמיחה עסקית של חברות קטנות וגדולות, הפועלות בתחום המזון בישראל.
המכון, ביחד עם השותפים המקומיים, יפתח תוכניות הכשרה בתחומי תוכן החשובים לתעשייה, לאקדמיה ולחקלאות. מיקומו של המכון החדש בצפון יאפשר ביסוס של תעשיית המזון הקיימת ויקדם את הרחבתה באזור הצפון.
המכון לבריאות וסביבה יהיה גוף רב־תחומי, שישלב היבטים מחקריים רפואיים־חקלאים־סביבתיים. הוא יתמקד בהשלכות שיש לזיהומים סביבתיים על בריאות הציבור, ויפתח גישות לכימות ההשפעות הללו ולמניעתם. המכון יאפשר גם לנצל את הישגי החקלאות לפיתוח תרופות ממקורות צמחיים. יחד עם השותפים המקומיים, המכון יפתח תוכניות הכשרה בתחומי תוכן החשובים לתעשייה, לרפואה, לאקדמיה ולחינוך.
מנציבות שירות המדינה נמסר כי "נוכח הקביעה בחוק באשר לגיל פרישה (67), המדיניות שבנוגע למועמדים שמעל גיל פרישה הוא מדיניות 'שני המעגלים', שנבחנה ואושרה על ידי בית המשפט העליון לפני מספר שנים. בתמצית, על פי מדיניות זו, במכרזים רגילים- בתחילה נבחנת מועמדותם של מועמדים שלפני גיל פרישה ובהעדר מועמדים מתאימים ניתנת האפשרות גם למועמדים שלאחר גיל פרישה. בהליכי ועדת איתור, המדיניות גמישה יותר. במסגרת מכלול השיקולים שהוועדה שוקלת, בהמלצתה על המועמד המתאים ביותר, היא מביאה גם שיקול זה במסגרת מכלול השיקולים"