מהם סוגי הפירות מיוחדים שניתן למצוא בתאילנד

בנגקוק, בירת תאילנד הסואנת, היא עיר שלעולם אינה נחה, מלאה בחיים ובתרבות. בין שלל החוויות שהיא מציעה, שוקי הפירות מתבלטים כמקום צבעוני וארומטי במיוחד. שווקים אלו הם יותר ממקומות לקניית תוצרת טרייה; הם כור היתוך תרבותי שבו היסטוריה, מסורת ומודרניות מתמזגים יחד.

מאת :-איילת אורון

היסטוריה קצרה

ההיסטוריה החקלאית העשירה של תאילנד שזורה עמוק בשוקיה. באופן מסורתי, שוקי הפירות היו חלק בלתי נפרד מהחברה התאילנדית, שירתו לא רק כמרכזים מסחריים אלא גם כמרכזים חברתיים ותרבותיים. השווקים הצפים, במיוחד, הם אייקונים תרבותיים. כבר מתקופת איוטאיה (1351-1767), שווקים אלו פרחו על מערכת התעלות המורכבת של בנגקוק. חקלאים היו חותרים בסירותיהם המלאות בתוצרת טרייה, ויוצרים בזאר צף של צבעים וריחות.

כשהעיר התפתחה והתעלות הוחלפו בכבישים, השווקים הצפים המסורתיים התפתחו לשוקי הפירות היבשתיים הצבעוניים שאנו רואים היום. למרות השינויים, מהות השווקים נותרה זהה—הצעת שפע של פירות טרופיים וטיפוח תחושת קהילה.

פרסום

חוויית השוק

הכניסה לשוק פירות בבנגקוק היא התקפה על החושים—במובן הטוב ביותר. ההמולה של הצבעים מהפירות היא הדבר הראשון שצד את העין. מהסגול העמוק של המנגוסטין ועד הירוק החי של הגויאבות, והצהוב והשמשי של המנגו והפפאיה, כל דוכן הוא חגיגה לעיניים.

הארומה גם היא מרתקת. הניחוח המתוק של מנגו בשל מתערבב עם הריח החריף והמובחן של דוריאן, שלעיתים קרובות מכונה "מלך הפירות". למי שאינו מכיר, הריח של הדוריאן יכול להיות מכריע, אך המקומיים ותיירים אמיצים מוצאים לעיתים את המרקם הקרמי דמוי הקרם והטעם הייחודי שווים את ההלם האולפקטורי הראשוני.

הנה חלק מהפירות אותם ניתן לפגוש בשוק בבנקוק

ג'מבוזה (Syzygium samarangense) ג'מבוזה, הידועה גם בשמות רוזה תפוחית או ג'מבוזה ורודה, היא פרי טרופי הגדל בעיקר בדרום מזרח אסיה. הפירות הם בצורת פעמון עם צבע אדום, ורוד או ירוק בהיר. הג'מבוזה עשירה במים ובעלת טעם מתקתק ועדין. היא משמשת לרוב במטבחים המקומיים בסלטים ובמאכלים אחרים.
לונגן (Dimocarpus longan) לונגן הוא פרי קטן ועגול עם קליפה חומה דקה ובשר שקוף ומתוק. הוא קרוב משפחה של הליצ'י והרמבוטן, ונאכל בדרך כלל כפרי טרי או כחלק ממאכלים וקינוחים אסיאתיים. – צילום איילת אורון
מנגו (Mangifera indica) המנגו הוא אחד הפירות הפופולריים ביותר בתאילנד ובעולם כולו. ישנם מספר זנים של מנגו, הנבדלים זה מזה בצורתם, גודלם וצבע קליפתם. המנגו בתמונה נראה כמו מנגו זהוב, הידוע בטעם המתקתק והעסיסי שלו. מנגו משמש למאכל כפרי טרי, מיץ, וכן במנות קינוח תאילנדיות מסורתיות כמו מנגו דביק עם אורז. – צילום איילת אורון
רמבוטן (Nephelium lappaceum) רמבוטן הוא פרי טרופי קטן בצורת ביצה, עם קליפה שעירה בצבע אדום או צהוב. הפנים של הרמבוטן דומה לליצ'י בטעם ובמרקם – בשר שקוף, מתקתק ועסיסי. הפרי פופולרי מאוד באסיה ונאכל בדרך כלל טרי או במיצים וקינוחים.
דוריאן (Durio zibethinus) הדוריאן הוא פרי טרופי מפורסם ונחשב ל"מלך הפירות" בדרום-מזרח אסיה. הוא ידוע בזכות הריח החזק והעוצמתי שלו, אשר יכול להיות מתואר כריח חזק של גבינה בשלה או בצל. חלק מהאנשים אוהבים את הריח והטעם שלו, בעוד אחרים מוצאים אותו בלתי נסבל. הפרי בעל קליפה קוצנית ובתוכו ישנם פלחים של בשר צהוב וקרמי עם גרעינים גדולים. הדוריאן משמש בעיקר לאכילה טרייה, אך ניתן למצוא אותו גם בקינוחים, גלידות ומשקאות. הוא עשיר בויטמינים, מינרלים ושומנים טובים.
אגסאגס (Pyrus) אגס הוא פרי מתוק ומרענן הגדל בעיקר באזורים ממוזגים. האגסים בתמונה עטופים בעטיפה מיוחדת לשמירה על הפרי במהלך השינוע והאחסון. אגסים משמשים למאכל טרי, במיצים, ובקינוחים מגוונים – צילום איילת אורון
אגס קוריאני (Pyrus pyrifolia) האגס הקוריאני, הידוע גם כ"נשי" או "אגס תפוח", הוא פרי גדול ועסיסי במרקם פריך וטעם מתוק. אגס זה נפוץ במטבחי אסיה ומשמש למאכל טרי, במיצים או כמרכיב בסלטים וקינוחים.- צילום איילת אורון
ג'מבוזה (Syzygium samarangense) ג'מבוזה, הידועה גם בשמות רוזה תפוחית או ג'מבוזה ורודה, היא פרי טרופי הגדל בעיקר בדרום מזרח אסיה. הפירות הם בצורת פעמון עם צבע אדום, ורוד או ירוק בהיר. הג'מבוזה עשירה במים ובעלת טעם מתקתק ועדין. היא משמשת לרוב במטבחים המקומיים בסלטים ובמאכלים – צילום איילת אורון
חציל תאילנדי (Solanum melongena) חציל תאילנדי הוא חציל קטן ועגול עם קליפה ירוקה בהירה ולעיתים קרובות עם פסים לבנים. הוא נפוץ במטבח התאילנדי, ומשמש לרוב במאכלים כמו קארי וסלטים. לחציל התאילנדי יש טעם עדין והוא עשיר בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון.

.

דובדבנים (Prunus avium) דובדבנים הם פירות קטנים ועגולים עם צבע אדום או שחור. הם מתוקים ועסיסיים, ונאכלים בדרך כלל כפרי טרי, בסלטי פירות, או כחלק מקינוחים ומאפים. דובדבנים משמשים גם להכנת ריבות ומשקאות.- צילום איילת אורון

 

ג'קפרוט (Artocarpus heterophyllus) הג'קפרוט הוא פרי טרופי גדול ומיוחד במינו שמקורו בדרום-מזרח אסיה. הפרי יכול להגיע למשקל של עד 35 קילוגרם והוא נחשב לפרי הגדול בעולם הגדל על עצים. הקליפה של הג'קפרוט מחוספסת וקשיחה, ובתוכה יש בשר מתוק וצהוב עם גרעינים. הטעם של הג'קפרוט דומה לשילוב של בננה, אננס ומנגו. הג'קפרוט משמש להכנת מנות רבות, כולל קארי, קינוחים, ומנות טבעוניות בזכות המרקם שלו שדומה לבשר. הפרי עשיר בויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C, ויטמין A, וסיבים תזונתיים.
(Ananas comosus) אננס הוא פרי טרופי בעל קליפה קשה ומבנה ייחודי. הפרי מתוק ועסיסי, ומשמש במטבחים רבים ברחבי העולם להכנת קינוחים, סלטים, ומאכלים שונים. אננס עשיר בויטמין C ובמינרלים חיוניים. – צילום איילת אורון

 

אנונה (Annona squamosa) סוכר אפל, הידוע גם כ"סיטאפאל" או "שרימויה", הוא פרי טרופי עם קליפה ירוקה ומרקם רך וקרמי בפנים. טעמו מתוק ומזכיר שילוב של אננס ובננה. הוא נאכל בדרך כלל כפרי טרי, או כחלק מקינוחים.
מנגוסטין (Garcinia mangostana) מנגוסטין הוא פרי טרופי קטן עם קליפה סגולה עבה ובשר לבן, עסיסי ומתוק. הוא מכונה לעיתים קרובות "מלכת הפירות" בשל טעמו העדין והטעים. מנגוסטין נאכל בדרך כלל כפרי טרי.

 

ליצ'י (Litchi chinensis) ליצ'י הוא פרי טרופי קטן עם קליפה ורודה קשה ובשר שקוף ומתוק. הפרי פופולרי מאוד באסיה ונאכל כפרי טרי, בסלטי פירות, ובקינוחים. ליצ'י משמש גם להכנת מיצים ומשקאות.

 


סנטול (Santol, בתאית Krathon) מזכיר מאוד בצורה שלו את המנגוסטין. יש לו קליפה צהובה ובפנים בשר פרי רך בצבע לבן. הוא מרכיב נפוץ בהכנת מנות קארי, סלטים וגם בקינוחים שונים במטבח התאילנדי. צילום איילת אורון

 

ג'וג'וב סיני (Ziziphus jujuba) ג'וג'ובים סיניים מיובשים הם פירות קטנים בצבע אדום כהה עם טעם מתקתק. הם משמשים במטבח האסיאתי למאכל כפרי יבש, בתבשילים וברפואה הסינית המסורתית.צילום איילת אורון

 

פרי הדרקון (Hylocereus undatus) פרי הדרקון, המכונה גם פיטאיה, הוא פרי אקזוטי עם קליפה ורודה ובשר לבן או אדום עם זרעים שחורים קטנים. הפרי מתוק ומרענן, ומשמש לאכילה כפרי טרי, בקינוחים ובשייקים. הוא עשיר בוויטמין C ובנוגדי חמצון.צילום איילת אורון

 

בננות תאילנדיות (Musa) בננות תאילנדיות הן קטנות ועבות יותר מבננות רגילות, עם טעם מתקתק ומרקם קרמי. הן משמשות למאכל כפרי טרי, בתבשילים תאילנדיים מסורתיים, ובקינוחים.צילום איילת אורון

גלנגל (Alpinia galanga)
גלנגל הוא שורש דמוי ג'ינג'ר הנפוץ במטבחים של דרום-מזרח אסיה, במיוחד בתאילנד ובאינדונזיה. הוא משמש כמרכיב חשוב במרקים, קארי ומאכלים שונים בשל הטעם החריף והארומטי שלו. לגלנגל תכונות רפואיות רבות והוא משמש גם ברפואה המסורתיתצילום איילת אורון

 

בתמונה נראים פרחים קטנים לבנים, שנעשה בהם שימוש לעיצוב זרים ושרשראות פרחים, אשר נפוצים בתאילנד לאירועים מיוחדים ולמטרות דתיות.- צילום איילת אורון

 

שום (Allium sativum) שום הוא צמח תבלין עם שיניים לבנות קטנות המשמשות להוספת טעם וארומה במאכלים רבים. שום ידוע גם בתכונותיו הבריאותיות, כולל חיזוק מערכת החיסון והפחתת דלקות.

 

תות שדה (Fragaria × ananassa) תות שדה הוא פרי אדום ועסיסי עם טעם מתקתק. הוא נפוץ במטבחים רבים ומשמש כפרי טרי, במאפים, ריבות, וקינוחים מגוונים. תות השדה עשיר בויטמין C ובנוגדי חמצון, והוא פופולרי מאוד בשל טעמו העדין והמתוק.צילום איילת אורון

 

ענבים ירוקים (Vitis vinifera) ענבים ירוקים הם פירות קטנים, עסיסיים ומתוקים הגדלים באשכולות. הם משמשים למאכל כפרי טרי, להכנת יין, מיץ, וריבות. הענבים עשירים בנוגדי חמצון וויטמינים כמו ויטמין C ו-K.צילום איילת אורון

משמעות תרבותית

שוקי הפירות בבנגקוק הם לא רק מסחר; הם חלק בלתי נפרד מהמרקם התרבותי של החיים התאילנדיים. פירות משמשים לעיתים קרובות בהקרבת מנחות דתיות, המסמלות כבוד ויראת כבוד לאלים. במהלך פסטיבלים כמו סונגקראן (ראש השנה התאילנדי), הפירות משחקים תפקיד חשוב בחגיגות ובטקסים המסורתיים.

בנוסף, שווקים אלו הם מרחבים חברתיים שבהם המקומיים מתאספים, מחליפים חדשות ושומרים על קשרי הקהילה. הם גם מקומות לימוד לדור הצעיר להבין את חשיבות החקלאות ואת המגוון של התוצרת המקומית.

פרסום

חוויית השוק

אחד משוקי הפירות המפורסמים בבנגקוק הוא שוק Or Tor Kor. הוא זוהה על ידי CNN כאחד השווקים הטריים הטובים בעולם, Or Tor Kor מציע מבחר בלתי מתפשר של פירות איכותיים. בניגוד לשווקים מסוימים, כאוטיים ורועשים, Or Tor Kor מאורגן ונקי, מה שהופך את חוויית הקנייה לנעימה הן עבור המקומיים והן עבור התיירים.

אזכור נוסף ראוי הוא שוק סוף השבוע Chatuchak. בעוד שהוא ידוע יותר במבחר העצום של סחורות, החל מביגוד ועד עתיקות, אזור הפירות שלו מרשים לא פחות. כאן ניתן למצוא כמעט כל פרי טרופי שניתן להעלות על הדעת, לעיתים קרובות במחירים סבירים מאוד.

טיפים לביקור

כשמבקרים בשוק פירות בבנגקוק, הנה כמה טיפים לשיפור החוויה שלכם:

לכו מוקדם: השווקים במיטבם בשעות הבוקר המוקדמות כשהתוצרת טרייה והקהל דליל יותר.

התגמשו באדיבות: מיקוח הוא חלק מהתרבות, אך תמיד עשו זאת בחיוך. גישה ידידותית הולכת רחוק.

טעמו לפני הקנייה: סוחרים רבים מציעים דוגמאות. אל תהססו לטעום לפני שאתם קונים.

הישארו רוויים: האקלים הטרופי יכול להיות אינטנסיבי, אז קחו מים והקפידו על הפסקות ליהנות משייק פירות או מיץ מרענן.

שוקי הפירות בבנגקוק הם מיקרוקוסמוס של התרבות התאילנדית—ססגוניים, מגוונים ומלאי חיים. הם מציעים עומס חושי של מראות, ריחות וטעמים, ומספקים חלון ייחודי לחיי היומיום של העיר. בין אם אתם מטיילים מנוסים ובין אם אתם חקלאים ,חובבי אוכל סקרנים, ביקור בשווקים אלו הוא חוויה חיונית בבנגקוק. מהשורשים ההיסטוריים של השווקים הצפים ועד לדוכנים המודרניים המלאים בפירות אקזוטיים, שווקים אלו מגלמים את הקסם המתמשך והתוסס של בנגקוק.

Print Friendly, PDF & Email

תודה שאתם מבקרים בפורטל החקלאות המוביל אגרונט. אגרונט הוא פורטל חקלאות מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומי חקלאות של ירקות פירות וגידולי שדה גד"ש. בפורטל החקלאות חדשות לחקלאות, מאמרי חקלאות מובילים, זני ירקות ופירות חדשים, פורום חקלאות מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום החקלאות. בנוסף מכרזים לחקלאות, לוח הודעות לחקלאות, חיפוש חברות לתחום החקלאות, חידושים של חברות חקלאיות, מחירי ירקות ופירות, הדרכה לגידולים חקלאיים, רשימת משווקים ועוד.

2 Responses

  1. יש לכם טעות בפרי "סאפוטה". קודם כל לפי מה שכתוב בסוגרים Manilkara zapota- צריך לומר בעברית "ספודילה" ולא כמו שכתבתם. שנית ספודילה הוא פרי ממרכז אמריקה ולא זה המופיע בתמונה.
    לדעתי מה שמופיע בתמונה הוא פרי בשם סנטול (Santol). ראו למשל בקישור הבא:
    https://specialtyproduce.com/produce/Santol_Fruit_11159.php

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

"החקלאות וביטחון המזון": השם החדש למשרד של דיכטר

1 ביולי 2024

מהם סוגי הפירות מיוחדים שניתן למצוא בתאילנד

28 ביוני 2024

השיטות החקלאיות השונות לגידול זיתים

26 ביוני 2024

הנתונים המעודדים בחקלאות של שנת 2023 למרות המלחמה

29 במאי 2024

פוג'יטסו לוקח את החקלאות לרמות חדשות

28 במאי 2024

האם הפחתת המכסים על יבוא פירות וירקות הובילה לירידה במחירי התוצרת הטרייה?

23 במאי 2024

"החקלאות וביטחון המזון": השם החדש למשרד של דיכטר

1 ביולי 2024

מהם סוגי הפירות מיוחדים שניתן למצוא בתאילנד

28 ביוני 2024

השיטות החקלאיות השונות לגידול זיתים

26 ביוני 2024

הנתונים המעודדים בחקלאות של שנת 2023 למרות המלחמה

29 במאי 2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים