פפריקה, מגיע מהמונח פלפל בהונגרית . שמה העברי פלפלת, היא תבלין בצבע אדום המופק על ידי טחינה של פלפל צ'ילי לאבקה. בשפה ההונגרית המילה "פפריקה" מציינת את כל סוגי הפלפל .
צמח הפלפלת, הוא למעשה זן מתורבת של צמח פלפל צ'ילי, ממשפחת הסולניים, שמקורו בדרום אמריקה, והוא נפוץ בבישול באופן נרחב במטבח ההונגרי והוא מחומרי היסוד בבישול זה. בנוסף ישנה גם "פפריקה מרוקאית" שנוהגים לתבל בשמן.
נהוג להבחין בין שני סוגים מרכזיים של תבלין הפפריקה להלן:
- פפריקה מתוקה המופקת על ידי טחינה לאבקה של הפלפלים ללא העורקים וללא הגרעינים.
- פפריקה חריפה המופקת על ידי טחינת הצמח במלואו לאבקה.
ישנם מספר זנים של פלפלים מהם ניתן להפיק את הפפריקה. הזנים העיקריים גדלים בהונגריה ובספרד כשהפלפל הספרדי עדין יותר מהפלפל ההונגרי, החריף יחסית בטעמו. .
המזון ההונגרי בדרך כלל חריף ומתובל, השימוש בפפריקה, פלפל שחור ובבצל רב. גם לתפוח אדמה ולכרוב יש בו נוכחות רבה. המאכלים המוכרים הם הגולאשוהפפריקש (תבשילי תפוחי אדמה, בשר, עגבניות ופפריקה), מרקים שונים (מרקי פירות קרים), לצ'ו וקינוחים כמו הבלינצ'ס, דובוש, לנגוש, גומבוץ, קורטוש ז'רבו ועוד.
לפפריקה יש יתרונות בריאותים.
בעלת פעילות אנטי דלקתית
מסייעת לשמירה על בריאות העור
• תורמת לשיפור וחיזוק הראייה
•מסייעת לשמירה על בריאות העור
• מסייעת לשמירה על תקינות התא
• עשירה בנוגדי חימצון
• עוזרת לאיזון רמות כולסטרול
• עוזרת במניעת הזדקנות מואצת של תאים
• תורמת לחיזוק מערכת החיסון
• מסייעת למניעת מחלות לב וכלי דם
• טובה לשמירה על ריריות מערכת העיכול
להלן הערכים התזונתיים של מאה גרם פפריקה:
- 289 קלוריות, 14.76 גרם חלבון, 55.74 גרם פחמימות, 12.95 גרם שומן, 9.55 גרם מים ו- 37.4 גרם סיבים תזונתיים.
- ויטמינים – ויטמין B1 (תיאמין) – כ 0.645 מ”ג, ויטמין B2 (ריבופלבין) – כ 1.743 מ”ג, ויטמין B3 (ניאצין) – כ 15.32 מ”ג, ויטמין B9 (חומצה פולית) – כ 106 מק”ג, ויטמין B5 – כ 1.78 מ”ג, ויטמין B6 – כ 4.02 מ”ג (סך הכול 23.614 ויטמינים ממשפחת ויטמיני B), ויטמין A – כ 2637 מק”ג, ויטמין C – כ 71.1 מ”ג, ויטמין K – כ 80.3 מק”ג וויטמין E – כ 29.83 מ”ג.
- מינרלים – 2344 מ”ג אשלגן, 4.05 מ”ג אבץ, 185 מ”ג מגנזיום, 23.6 מ”ג ברזל, 177 מ”ג סידן ו- 34 מ”ג נתרן.
הפפריקה עשירה במיוחד בויטמין A, המשחק תפקיד מרכזי בשמירה על בריאות העור, ביכולת הראייה הלילית ובשמירה על תקינות הרקמות הריריות. למעשה, בכפית אחת של פפריקה, ניתן לצרוך מאה אחוז מהצריכה המומלצת של ויטמין A עבור אדם מבוגר. בנוסף, מכילה הפפריקה חומר מיוחד הנקרא קפסאיצין, המסייע במניעת התפתחות של גידולים סרטניים ובהפחתת מדדי דלקת.
מעבר לכל זה, הרי שהפפריקה מוסיפה טעם וצבע לכל תבשיל, ממרח או מאפה ולפיכך תורמת להגברת התיאבון וההנאה מהמזון. במספר מחקרים נמצא כי החומרים הפעילים בפפריקה מסייעים להפחתת הכולסטרול ה”רע” (LDL) ולאיזון של פרופיל השומנים בדם וכמו כן נמצא כי הפפריקה מסייעת לפירוק קרישי דם מסוכנים, מסייעת להזעה ומקלה על תסמיני ההצטננות.
לאלו השומרים על משקלם או המעוניינים להפחית ממשקלם, מומלץ להימנע משימוש בפפריקה בשמן ולאלו הסובלים מבעיות שונות במערכת העיכול מומלץ לתת עדיפות לפפריקה המתוקה ולהימנע מצריכת הפפריקה החריפה.
ישנם סוגים שונים של פפריקה מתוקה, חריפה,,מעושנת, מרוקאית צ'ילי ועוד.
פפריקה מעושנת.
קציר הפלפלים נעשה בחודשים אוקטובר ונובמבר בעבודה ידנית מפרכת, משם הפלפלים הטריים עוברים מייד לחדרי העישון. תהליך העישון של הפלפלים נעשה בחדרים גדולים בהם הרצפה עשויה מקורות עץ עם רווחים ומתחתיה מבעירים עצי אלון. העשן המיתמר עולה לתוך החדר עם הפלפלים הטריים ובתהליך איטי מאוד של בין 10-15 ימים הפלפלים מאבדים 80% מהלחות שלהם.
לאחר הייבוש הפלפלים מועברים לטחינה שנעשית באבני ריחיים עד שהפפריקה מגיעה לטקסטורה הרצוייה.
פפריקה חריפה
צמח הפלפלת, בשמו המדעי capsicum anuum, הוא למעשה זן מתורבת של צמח פלפל צ'ילי, ממשפחת הסולניים, שמקורו בדרום אמריקה. ישראל היא אחת המדינות הגדולות בעולם בייצור פפריקה מתוקה.
קיימים מספר סוגים של פפריקה בצורותיהם השונות פפריקה מתוקה , פפריקה חריפה , פפריקה בשמן ( מרוקאית ) פפריקה מעושנת .
בספרד הפפריקה מחולקת לשלוש רמות:dolce – מתוק, agridulce – חצי מתוק וpicante – בעל חריפות קלה.
בהונגריה החלוקה היא לשש רמות שונות, מ-Különleges (חריפות עדינה) ועד Erős (חריף מאוד).
הפפריקה צובעת כל מאכל בצבע אדום עז ומחמיא ./
פפריקה מתוקה בשמן – פפריקה מרוק