רן גוראון מנכ"ל חברת פלאפון יעניק מלגות
ע"ש אביו יאיר גוראון ז"ל
לסטודנטים ותלמידים העוסקים במחקרים חקלאיים
רן גוראון יעניק מלגות ע"ש אביו יאיר גוראון ז"ל, מייסד תחנת המחקר "יאיר" במו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, שתתקיים בט"ו בשבט, 31.1-1.2.2018. הקרן על שם יאיר גוראון ז"ל תעניק השנה מלגות בהיקף של כ- 70,000 שקלים לסטודנטים לתואר שני או שלישי ולתלמידי בית ספר שמחקרם עוסק באזור הערבה: בחקלאות, בחי והצומח, במים, באיכות הסביבה, בביוטכנולוגיה ועוד. קרן המלגות נוסדה על ידי משפחת גוראון ותרומות מגופים וחברות כגון: מועצה אזורית ערבה תיכונה, זרעים גדרה, ירוק 2000, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, אדא פרש ועוד. במהלך 8 שנות פעילותה גייסה הקרן תרומות בכמיליון ₪ למלגות!.
השנה, במסגרת התערוכה יוענקו מלגות לסטודנטים לתארים מתקדמים ותלמידים מצטיינים מתחומי החקלאות והסביבה:
נתליה פיטוסי סטודנטית לתואר PhD במכון וולקני החוקרת את מהות התגובה בין נמטודות העפצים (אויב מאד בעיתי בחקלאות בארץ ובעולם) והצמח המודבק ברמה מולקולרית-מטבולית.
נטע לוריא זהבי, פוסט דוקטורט במכון וולקני, שותפה למחקרים פורצי דרך ובשיטות חדשניות בתחום של הדברת מחלות וירליות בירקות שישולבו בהגנת הצומח בערבה.
רחל ארמוזה זבולוני, פוסט דוקטורט, מרכז מדע ים המלח והערבה, עוסקת במחקרים אקו-הידרולוגיים בערבה, ניתור מי גשם ושיטפונות וזמינות של מים לעצי השיטים, חוליה חשובה בהבנת השפעת המים על עצי השיטים והשפעת עצי השיטים על מגוון המינים.
נעמה אביב, סטודנטית לתואר MSc בפקולטה לחקלאות החוקרת את השפעת הגנוטיפ ותנאי הסביבה על קצב צימוח ופעילות של שורשים במטרה להציע פרוטוקול וזן של פלפל משופר. שיפור הישגים של פלפל רלבנטי מאד לחקלאי הערבה.
אורלי ברנדייס, סטודנטית לתואר MSc במרכז מדע ים המלח והערבה החוקרת את זרימת הגנים העכשווית לשמירת המגוון הגנטי של השיטים בערבה.
הונג מאן נגוין, סטודנט לתואר שני באוניברסיטת תל אביב ומו"פ ערבה תיכונה, חלק מתוכנית מיוחדת לתואר שני, חוקר את העשב הימי Halophila stipulacea, הגדל באופן טבעי בים האדום, ומהווה אינדיקטור רגיש מאוד להתחממות גלובלית.
יהל דדון וניצן קלומק תלמידות בבי"ס שיטים בערבה החוקרות בהנחיית ד"ר ניבה רוסק-בלום את דג הזברה החולה במחלת ALS בהשוואה לדג זברה בריא.
תמר פיטשון, תלמידה בבי"ס שיטים בערבה החוקרת בהנחית ד"ר יאיר כהן את השפעת תאורת לד אדום וכחול על יצירה מרבית של פיקוציאנין (תוסף מזון) ע"י האצה ספירולינה.
אילון גדיאל, יו"ר קרן המלגות על שם יאיר גוראון ז"ל אומר, כי קיימת חשיבות רבה לסיוע לדור הצעיר המעוניין לקדם ולפתח את החקלאות בערבה: "החקלאות בערבה עוברת תמורות רבות בשנים האחרונות ואינה סובבת כבעבר סביב הפלפל כחלק משינויים כלל עולמיים. חשוב לדרבן ולסייע לדור הצעיר שעוסק בתחומי מחקר חקלאיים, כל פיתוח ומחקר מוצלח פותחים מגוון אפשרויות חדשות לחקלאות מתקדמת עבור חקלאי הערבה".
רן גוראון, מנכ"ל פלאפון ומייסד קרן המלגות ע"ש יאיר גוראון ז"ל: "המלגות תחולקנה השנה בפעם השמינית, במטרה לעודד מחקר ופיתוח בתחומי חקלאות, מים ואנרגיה באזור הערבה. אנו גאים לראות את ההמשך למפעל חייו של אבי ז"ל בדור הצעיר שעומל על מחקר ופיתוח כלי חקלאות משוכללים באזור הערבה ואנו מקווים, כי המלגות תסייענה להביא בשורה בתחום".
המלגות והמחקרים שזכו במלגה יוצגו כחלק מכנס ערבה מקצועי שיערך במסגרת התערוכה החקלאית הגדולה בישראל, שתתקיים במו"פ (מחקר ופיתוח) ערבה תיכונה וצפונית, בתחנת "יאיר" בחצבה,
ב- 31.1-1.2.2018.
במהלך התערוכה יפתחו חוקרי תחנת "יאיר" את שעריה לביקור רבבות של תיירים מהארץ ומהעולם המגיעים ללמוד, לראות ולטעום את חקלאות הפלא שמתקיימת בערבה. התערוכה תשתרע על שטח של 15 דונם, במהלכה יתקיימו סיורים מודרכים בחממות המחקר והגידול השונים בתחומי החקלאות, בהן גדלים ירקות, פירות וצמחי תבלין ייחודיים ומשובחים וביקורים בחוות הדגים והאלמוגים המיוחדת. בתערוכה החקלאית יציגו מעל 200 חברות מהארץ והעולם את חידושיהן בתחומי החקלאות, הגינון, חיסכון במים, חשמל סולארי ועוד. הכניסה חופשית!.