קומפוסט ודשן משמשים שניהם כדי לשפר את צמיחת הצמח, אך הם שונים בהרכבם ובאופן השימוש בהם.
קומפוסט הוא חומר אורגני טבעי הנוצר מפירוק חומרים אורגניים כגון פסולת מזון, עלים ושאריות בע"ח. הוא עשיר בחומרים מזינים, כגון חנקן, זרחן ואשלגן, ומכיל גם מיקרואורגניזמים מועילים המסייעים בשיפור מבנה הקרקע, החזקת מים וזמינות חומרי הזנה לצמחים. קומפוסט משמש בדרך כלל לטיוב קרקע כדי לשפר את תכונות הקרקע ולספק חומרים מזינים בשחרור איטי לצמחים לאורך זמן. קומפוסט הוא גם דרך מצוינת למחזר פסולת אורגנית ולצמצם את הפסולת המיועדת להטמנה..
דשן כימי מינרלי, לעומת זאת, מיוצר במיפעלי-כימיקלים והוא חומר המכיל כמויות ספציפיות של חומרי הזנה חיוניים לצמחים, כמו חנקן, זרחן ואשלגן, והוא מתווסף לאדמה או מרוסס על צמחים כדי לקדם את צמיחתם. ניתן לייצר דשנים ממקורות אורגניים או סינתטיים והם נועדו לתת הזנה מהירה של חומרים מזינים לצמחים. דשנים משמשים לעתים קרובות כדי לתקן חוסרים תזונתיים בקרקע או כדי לקדם צמיחה מהירה של צמחים, כגון בחקלאות מסחרית או בגינון. קומפוסט ודשן הם שניהם כלים בעלי ערך עבור מגדלי ירקות ופירות, קומפוסט נחשב בדרך כלל לאופציה בת קיימא יותר מכיוון שהוא עשוי מחומרים אורגניים ממוחזרים ועוזר לבנות אדמה בריאה לאורך זמן. דשנים בד"כ יקרים יותר ודורשים טיפול זהיר יותר ע"מ למנוע יישום יתר, שעלול להוביל לשטיפת העודפים למי-התהום ולזיהומם.
אילו סוגי קומפוסט קיימים?
קומפוסט מסורתי: זהו הסוג הנפוץ ביותר של קומפוסט, העשוי מתערובת של חומרים אורגניים ירוקים וחומים, כגון שאריות מזון, עלים וענפים. קומפוסט זה בדרך כלל מאוורר את הקרקע ומתפרק במשך מספר חודשים, וכתוצאה מכך אדמה הופכת לעשירה בחומרים מזינים, מיקרואורגניזמים מועילים מאווררת ומנקזת.
ורמיקומפוסט: סוג זה של קומפוסט מיוצר באמצעות תולעים לפירוק חומרים אורגניים, כגון שאריות מזון ונייר, לתיקון אדמה עשיר בחומרים מזינים. ורמיקומפוסט נעשה לרוב במערכות סגורות בקנה מידה קטן, כגון פחי תולעים..
קומפוסט בוקאשי: זהו סוג של קומפוסטציה אנאירובית המשתמשת בתערובת מיוחדת של מיקרואורגניזמים כדי להתסיס פסולות מזון במיכל אטום. קומפוסט בוקאשי הוא תהליך מהיר יותר מקומפוסטציה מסורתית ומביא לחומר טרום קומפוסט שניתן להוסיף לערימת קומפוסט מסורתית או להשתמש ישירות בגינה.
קומפוסט זבל בע"ח: קומפוסט מסוג זה עשוי מזבל של בעלי חיים, פרות או עופות בתוספת קש או שבבי עץ. הוא עשיר בחומרים מזינים ויכול להיות שימושי במיוחד עבור מגדלי ירקות ופירות, אך הוא צריך להיות מיושן היטב כדי למנוע את הסיכון של גורמי מחלות..
קומפוסט מבוצת-שפכים ביתיים: קומפוסט שהכנתו עונה על כל התנאים של כלכלה מעגלית – כל הרכיבים שלו מקומיים ישראליים (גזם עירוני גרוס ובוצת-שפכים ביתיים בלבד) מגיע מרחבי הארץ ומטפל בקרוב ל – 70% מכמות הגזם והבוצה הישראליים. מאוד מאוזן בתכולת חומרי ההזנה שלו ובעל מליחות נמוכה ביותר המתאימה לכלל גידולי המטעים, ירקות לתעשייה פלחה וגד"ש.
לכל סוג של קומפוסט מאפיינים ושימושים ייחודיים משלו, וחלק מהגננים עשויים להעדיף סוג אחד על פני אחר בהתאם לצרכים ולמשאבים הזמינים שלהם.
סוג הקומפוסט המומלץ ביותר לחקלאים תלוי בצרכים ובנסיבות הספציפיים שלהם. להלן כמה גורמים שעשויים להשפיע על בחירת הקומפוסט לחקלאים:
סוג קרקע: חקלאים צריכים לקחת בחשבון את המרקם ואת תכולת החומרים התזונתיים של האדמה שלהם בבחירת סוג קומפוסט. לדוגמה, אם האדמה כבדה ולא מנוקזת, ייתכן שהם ירצו להשתמש בקומפוסט שמשפר את מבנה הקרקע, כמו קומפוסט מסורתי או ורמיקומפוסט.
סוג הגידול: סוג הגידול שהחקלאים מגדלים יכול להשפיע גם על בחירת הקומפוסט. גידולים מסוימים דורשים רמות גבוהות של חומרים מזינים ספציפיים, וחקלאים עשויים לבחור קומפוסט שמותאם לצרכים אלה.
זמינות: על החקלאים לשקול אילו חומרי קומפוסט זמינים באזורם, לדוגמא, אם יש להם אספקה מוכנה של זבל בעלי חיים, הם עשויים לבחור להשתמש בקומפוסט זבל בע"ח.
עלות: עלות הקומפוסט היא גורם מכריע לחקלאים. סוגי קומפוסט מסוימים, כגון קומפוסט מסורתי, יכולים להתבצע בחווה בעלות נמוכה, בעוד שאחרים, כגון ורמיקומפוסט, עשויים לדרוש יותר השקעה
לפרטים נוספים