יעקב תורג'מן, מגדל ומשווק תוצרת חקלאית ותיק, מסביר כיצד למרות כל הקשיים ניתן להתפרנס מחקלאות, ומדוע הוא מעדיף לעבוד עם שופרסל?
אבי אובליגנהרץ
קשה להיות חקלאי בישראל. בעוד שגילם הממוצע של החקלאים בארץ עולה, כמותם והיקף השטחים החקלאיים נמצאים בירידה מתמשכת. אז מה מניע את החקלאים שמצליחים לשרוד וכיצד הם עושים זאת?
"החקלאות היא סוג של הימור. אתה שם שתיל באדמה, צריך לחכות ארבע שנים ולאחר מכן לקוות לגשמים טובים, ושלא ייגרמו נזקים לפרי. כדי לעסוק בחקלאות אתה חייב לאהוב ולחיות את זה. בלי לאהוב את הקרקע, להיות ציוני ולדעת לעשות את זה הכי טוב, אי אפשר להיות חקלאי", מסביר יעקב תורג'מן, מגדל ומשווק תוצרת חקלאית ממושב צוריאל ליד מעלות. "מה גם שגדלתי על זה מגיל אפס וזה כל מה שאני יודע לעשות".
תורג'מן (55), נשוי פלוס 4, הוא דור שני לחקלאים ולאחרונה הצטרף אליו ואל בן הזקונים חן, בנו הבכור דדי. הוא מגדל כ-250-300 דונם של אפרסק ונקטרינה ובנוסף מחזיק בלולי הטלה מתועשים. בשנים האחרונות החל תורג'מן לשווק תוצרת של מגדלים נוספים ששטחיהם נאמדים בכ-500 דונם. סך הכל הוא משווק כ- 1500 טון אפרסק ונקטרינה בעונה ולדבריו הוא נמצא במגמת עלייה מתמדת. "התמקדתי בעבודה עם תוצרת באיכות מאוד גבוהה, כזאת שהלקוח ירצה לצרוך שוב ושוב, ואילו הסחורה הפחות טובה משווקת לעזה".
לאורך השנים עבד תורג'מן עם כל רשתות השיווק והסיטונאים בשוק, ומזה כחמש שנים הוא משווק לרשת שופרסל בלבד. האחריות המוטלת על כתפיו להביא למגדלים אותם הוא משווק את התמורה הטובה ביותר עבור תוצרתם, הביאה אותו לעבוד בלעדית עם רשת השיווק המובילה בארץ. "מאז שאני עובד רק עם שופרסל, יש לי ולחקלאים שעובדים איתי שקט. הכסף נכנס בזמן ואני זוכה לעזרה והבנה מצד אנשי הרשת בתקופות הקשות. הכל מתנהל בהבנה ובדרך שאני מקווה שתימשך בעזרת השם. אני מעדיף לעבוד עם המקום המסודר והמאורגן כמו שופרסל וכמו תנובה איתה אני עובד מעל 20 שנה בתחום המטילות".
בעבר הלא רחוק ריכז השוק הסיטונאי מעל מחצית מהתוצרת החקלאית ששווקה בארץ, ואילו כיום הוא מהווה את מפלטם של המגדלים הקטנים בלבד "ששמים את עצמם בחסדי שמיים. הם צריכים להתפלל שיהיה ביקוש לסחורה שלהם ושיקבלו עבורה מחיר הוגן. הייתי שם שנים רבות והיום תודה לאל אני במקום אחר לגמרי".
כיצד אתה מצליח לשרוד למרות כל הקשיים שמאפיינים את החקלאות?
"לא כל אחד יכול לעבוד עם חברה כמו שופרסל וזה מתבטא למשל בפיקוח הדוק של חברות שעובדות עם הרשת בנושא ההדברה. אסור שתגיע סחורה לסניפים שיש עליה חומרי הדברה ועלולה לסכן את הצרכנים. אני חייב לעבוד רק עם חומרי הדברה שעומדים בתקנים, להמתין בין ריסוס לריסוס ולא יכול לרסס מה שאני רוצה. לא פשוט להתפרנס מחקלאות עם האגרות והמסים שמטילה המדינה ונכון שהמדינה מערימה קשיים מאוד גדולים על החקלאים, אבל מי שעובד נכון יכול גם לחיות מחקלאות".
כיצד פותרים את בעיית דור ההמשך?
"זאת בעיה מאוד קשה ובמיוחד שמדובר בעבודה קשה שלא מספיק מוערכת ומתוגמלת. הצלחתי לשכנע את הבן הגדול שלי לחזור למשק אחרי שמונה שנים בתל אביב, ואני רואה כמה זה קשה לו. בגלל שאין כמעט דור המשך, מי שנשאר בחקלאות חייב להתרחב על ידי עיבוד הקרקעות של אלה שעוזבים את החקלאות. בשביל להחזיק דור המשך אתה חייב להיות מאוד גדול וחזק, וגם הכי טוב בענף כדי להיות מסוגל לעבוד עם הרשתות ולישון טוב בלילה".
יש עתיד לחקלאות בישראל?
"בכנות אם יהיה לנו שר חקלאות כמו זה שהיה לנו בארבע השנים האחרונות (אורי אריאל, א.א), אבוי לנו. הגיע הזמן שיהיה שר שבא מההתיישבות ו/או ידאג לענייני החקלאים ולא רק למגזר שממנו הוא בא. כל שנה יורד מספר החקלאים בארץ כי לאנשים נמאס להמר ולהילחם כל הזמן. המדינה צריכה לעזור ולא להקשות על החקלאים, ולהכיר בחשיבותם. אבל חובת ההוכחה היא על החקלאי. מי שיפעל נכון, ישכיל לגדול ולצמצם את החוליות בשרשרת האספקה, יראה ברכה בעמלו".