. אנחנו מחויבים להוביל את נושא המפחמות עד שהמפגע יוסר"
בעקבות הפעולה לראשונה בשטחי B כנגד המפחמות הפלסטיניות: השר להגנת הסביבה, ח"כ זאב אלקין: "החרמת גדמי העצים היא לא הצעד האחרון, אך צעד משמעותי. אנחנו מחויבים להוביל את נושא המפחמות עד שהמפגע יוסר" • ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה, הוסיף: "אני מברך את משרד הביטחון והמנהל האזרחי שהצטרפו אלינו בתוכנית הכוללת למיגור תופעת המפחמות הפוגעת באיכות החיים של תושבי האזור. כל משרדי הממשלה בהובלתנו מחויבים לנושא, ונמשיך לפעול עד שהמפגע יוסר" • ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה: "אני שמח לראות שהמלחמה שאנחנו מובילים מתחילה לשאת פירות. זהו תהליך עבודה ארוך, אך שלב זה הוא משמעותי במיוחד. יחד עם הפעולות האחרות שאנחנו נוקטים בהן, כמו הפסקת הכנסת הגדמים מישראל כחומר גלם לפחם, סגירת המצבורים ברשות הפלסטינית והגברת הפיקוח, יובילו לפתרון הבעיה"
המשרד להגנת הסביבה מוביל בחודשים האחרונים תוכנית כוללת לפתרון בעיית המפחמות – מתקנים לייצור פחם הפועלים בשטחי B ברשות הפלסטינית וגורמים לזיהום אוויר באזור מנשה, כרכור ופרדס חנה בישראל. במסגרת זו, פעל במהלך הלילה המנהל האזרחי באזור ג'נין להסרת המפגע, והחרים 160 טון של גדמי עצים שהועמסו על 8 משאיות – בצעד המהווה פגיעה משמעותית במפחמות.
עצים אלה משמשים לבערה במפחמות לצורך ייצור גחלים, והחרמתם היא צעד משמעותי בדרך להפסקת זיהום האוויר ושיפור איכות האוויר. במקביל, פתח המנהל האזרחי בדיאלוג עם בעלי המפחמות למציאת פתרונות טכנולוגיים הולמים.
פעולה זו היא חלק מתוכנית הפעולה הבין-משרדית בהובלת המשרד להגנת הסביבה ומשרד החקלאות, הכוללת מספר צעדים: הוצאת צו המסדיר את הכריתה וההובלה של עצי מטעים המשמשים חומר גלם למפחמות; תמרוץ לחקלאים על-ידי קול קורא לרכישת מרסקות גדמים גדולות, לריסוק העצים הנעקרים במטעים והקמת מפחמות ידידותיות לסביבה, בסך כולל של 6 מיליון שקל ; קידום תוכנית לעידוד הקליטה של גדמי המטעים במתחמים ומתקני טיפול ייעודיים, באמצעות תמיכה תקציבית בסך כולל של 1.5 מיליון שקל וכן פיקוח באמצעות גיוס כוח אדם ייחודי.
כמו כן, פרסם המשרד להגנת הסביבה קול קורא לתמיכה בייצור כופתיות ביומסה מהגדמים לצורך יצירת חלופה כלכלית למפחמות, בסך כולל של 26 מיליון שקל ומקדם פיילוט לשימוש בגדמי מטעים במתקנים של חברת חשמל.