דווקא לאחר חודש יוני הכי חם שנמדד אי פעם: החל מהיום החקלאים לא מבוטחים יותר נגד נזקי טבע בשל היעדר תמיכה ממשלתית
אורי יעקבי ממושב פארן בערבה: נזקים כמו שראינו בשנה שעברה, ללא ביטוח, יביאו לחיסולה של החקלאות בערבה – מחירי הירקות יזנקו בצורה חדה ושוב יביאו ארצה ירקות עם חומרי הדברה זרחניים
בשלוש השנים האחרונות חברת הביטוח קנט שילמה לחקלאים מעל מיליארד ₪ עבור נזקי טבע שפגעו או השמידו יבולים ובכללם נזקים שאירעו עקב גלי חום
דווקא לאחר הדיווחים על חודש יוני החם ביותר שנמדד בישראל אי פעם, החל מהיום מופסקים הביטוחים כנגד נזקי טבע לחקלאים. זאת לאחר שלמרות כל ההצהרות, לא העבירה הממשלה את השתתפותה בביטוחים כנגד נזקי הטבע לשנת 2016 והתקציב לחידוש הביטוחים ע"י קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, אזל. דירקטוריון החברה התכנס שוב ביום חמישי האחרון ואישרר את ההחלטה להפסיק למכור ביטוחים חדשים. בחברה אומרים היום כי מדובר במחסור תקציבי של כ-68 מיליון ₪ מתוכם למעלה מעשרה מיליון ₪ בגין חובות עבר של הממשלה. האבסורד גדול עוד יותר לאור הנתונים כי היקף הפיצויים ששילמה קנט למגדלים בשלוש השנים האחרונות עומד על למעלה ממיליארד ₪, כך שבשל אי העברה של 68 מליון ₪ המדינה חושפת את החקלאים לנזקים שלא יוכלו לעמוד בהם.
ביטוח נזקי הטבע נועד להבטיח את קיומה של החקלאות בישראל ואת האספקה הסדירה של מזון טרי ותוצרת החקלאית. בנוסף, הביטוח מבטיח את קיומה של החקלאות, בעיקר בפריפריה, תוך שמירה על קרקעות המדינה ומקורות תעסוקה. הביטוח מונע מצבים בהם נזקי טבע נרחבים, מהם לא ניתן להתגונן, יביאו להתמוטטות כלכלית של משקים חקלאיים ולמחסור בתוצרת ובמקביל יאלצו את הממשלה לשלם מאות מיליוני שקלים של תמיכה בחקלאים באופן בלתי מתוכנן. מסיבה זו, בכל רחבי העולם הביטוחים המצליחים נעשים בשליטה ממשלתית. הביטוח בישראל ממומן ע"י החקלאים כאשר המדינה משתתפת בפרמיית הביטוח בהיקף שנע בין 35%-80%. נכון להיום תקציב משרד החקלאות ומשרד האוצר לביטוח הסתיים ומכירת הביטוחים תוקפא.
ראוי לציין כי רק מתחילת שנת 2016 נזקי הטבע לחקלאים עומדים על למעלה מ-171 מליון ₪. עיקר הנזק נגרם לגידולי הירקות ולגידולי הפירות. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו לגילוי הפלחה ולגידולי ההדרים. מנתוני קנט עולה כי את היקף הנזקים הגדול ביותר מתחילת השנה ספגו מגדלי הירקות – למעלה מ-45 מליון ₪ עד כה. הנזקים למגדלי הפירות נאמדים בכ-30 מליון ₪. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו למגדלי הבננות (מעל ל-12 מליון ₪), הפלחה (מעל ל-12 מליון ₪), האבוקדו (מעל ל-11 מליון ₪) וההדרים (מעל ל-10 מליון ₪). עיקר הנזק נגרם כתוצאה מאירועים של קרה, שיטפונות וברד שפגעו בגידולים וכן מאירועי סערה שגרמה לקריסה של חממות ובתי צמיחה וכן לנשר של פירות. בנוסף, נזקים גדולים נוספים נגרמו כתוצאה מגלי החום הקיצוניים בשבועות האחרונים, אולם היקפם של נזקים אלה יתברר בהמשך.
נזקים משמעותיים נוספים נגרמו לגידולי בעלי החיים: למעלה מ-30 מליון ₪ שולמו למגדלים בענף הלול, בעיקר כתוצאה מתמותת עופות ממחלת הניוקאסל וכתוצאה מחום. היקף הנזקים למגדלי הבקר עומד על למעלה מ-6 מליון ₪. כ- 2.5 מיליון ₪ למגדלי המדגה.
"נזקי טבע ללא כיסוי ביטוחי יביאו לחיסולה של החקלאות בערבה"
הנפגעים המיידים מהקפאת הביטוחים יהיו מגדלי הירקות שהביטוח שלהם אמור היה להתחדש כעת. לדברי החקלאי אורי יעקבי ממושב פארן בערבה המשמעות של אי חידוש הביטוח עלולה להביא לזינוק חד במחירי הירקות ומכת מוות לחקלאות בערבה. יעקבי, המגדל כ-50 דונם פלפלים מספר כי בשנה האחרונה עקב נזקי טבע (גלי חום וקרה) נגרם לו נזק הנאמד ב -500,000 ₪. "הביטוח שנעשה בקנט מקטין את הנזק לחקלאי, ומאפשר לו להמשיך לגדל, ולפתוח עונה חדשה" אומר יעקבי. "אם חס וחלילה נראה השנה נזקים בסדרי גודל שכאלה, זו תהיה השנה האחרונה של החקלאות בערבה. אף חקלאי לא יוכל לעמוד כלכלית, בהיקף נזקים כזה ללא כיסוי ביטוחי" אומר יעקבי.
לדבריו, המשמעות הצרכנית תהיה שוב מחסור חריף בירקות ופירות וצפי לזינוק חד במחירים. "כמו שהמדינה דואגת לביטחון תושביה על ידי קניית מטוס F-35, או כיפת ברזל, יש צורך לדאוג גם לאספקה סדירה של מזון טרי ומגוון, במחיר שווה לכל כיס. " אומר יעקבי. "הביטוח נגד נזקי טבע בחקלאות הוא למעשה ביטוח שהמדינה עושה על מנת להבטיח רצף של יצור מזון טרי לאזרחיה. במידה ולא תהיה חקלאות, המדינה תיאלץ לייבא ירקות ופירות ושוב נראה בשווקים ירקות המכילים חומרי הדברה זרחניים ממדינות בהן אין פיקוח הדוק כמו בישראל".
יעקבי קורא למשרדי הממשלה, ובראשם משרד החקלאות, להתעשת ולוודא שניתן יהיה לספק לציבור בישראל תוצרת חקלאית טריה, ללא מחסור ובאופן שוטף.