האם הירקות והפירות האורגניים שאתם רוכשים באמת אורגניים?
משרד החקלאות מפרסם את הסקר השנתי לבדיקת "כשרות" התוצרת האורגנית בישראל:
איפה נמצאו חומרי הדברה במוצרים אורגניים? האם הצרכן יוכל למצוא תוצרת אורגנית במדפי החנויות? כמה חקלאים מגדלים תוצרת אורגנית בישראל? כמה דונמים מגודלים? ועוד
שר החקלאות ופיתוח הכפר, יאיר שמיר: "החקלאות האורגנית מהווה סקטור צומח בחקלאות הישראלית. הירידה בהיקף החריגות בתוצרת האורגנית המשווקת בישראל מצביעה על השיפור המתמיד במערך הפיקוח והבקרה. משרד החקלאות ימשיך לפעול לאכיפת התקנות מול רשתות השיווק על מנת לוודא כי הצרכנים יקבלו תוצרת טרייה ואיכותית בנקודות המכירה"
התוצרת החקלאית האורגנית הטרייה והמעובדת מן הצומח מפוקחת על ידי משרד החקלאות ופיתוח הכפר על פי חוק משנת 2008, עת נכנסו התקנות להסדרת הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית מן הצומח לתוקף, ומשנת 2013 תקנות תוצרת אורגנית מן החי. צרכן המעוניין לצרוך תוצרת אורגנית צריך לחפש את הסמל האורגני האחיד של משרד החקלאות ופיתוח הכפר על המוצרים האורגניים, על מנת לדעת בביטחון כי המוצר שהוא רוכש אכן גודל ויוצר על פי הסטנדרט האורגני והוא מפוקח על ידי אחד מגופי האישור והבקרה שהסמיך משרד החקלאות ("סקאל ישראל", "אגריאור" ו"איי קיו סי – המכון לבקרה ואיכות").
מאז כניסת החוק לתוקף, מבצע המשרד "פיקוח על" בנוסף לביקורת השוטפת שמבצעים גופי הפיקוח על התוצרת האורגנית בישראל הן ברמת שאריות חומרי הדברה והן ברמת עקיבות וסימון המוצרים לצרכן. המוצרים שנבדקו במסגרת סקר שנת 2013 כללו תוצרת טרייה ומעובדת, ביניהם: פירות וירקות, תבלינים טריים, לחמים, פריכיות אורז, עגבניות חתוכות ועוד.
תוצאות סקר שאריות חומרי הדברה בשנת 2013 מעודדות מאוד ומורות על מגמת הירידה בשאריות חומרי הדברה אסורים במוצרים האורגנים. תוצאות הסקר של שנת 2013 מראות ירידה ניכרת של 56% באחוז החריגה. כמו כן, התוצאות מורות על שיפור בסימון הנכון של המוצרים האורגנים בסמלים. על פי תוצאות הסקר, בשנה שחלפה נמצאו חריגות ב- 3.8% בלבד מהדגימות, לעומת 6.8% בשנת 2012, מהמוצרים עם חריגה בשאריות חומרי הדברה.
השינוי באחוזים בין השנים 2013-2009 לחריגות בסימון, עקיבות ושאריות חומרי הדברה בתוצרת חקלאית אורגנית:
2013
2012
2011
2010
2009
%חריגה
3.8%
6.8%
3.6%
8.6%
24%
שאריות חומרי הדברה
.
מנהלת תחום סטנדרטים בשירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות, מירית עמרני: "הסקרים והבדיקות שאנו עורכים מסייעים לנו לאתר בעיות רוחביות בתחום האורגני ונושאים הנדרשים לטיפול בשלב המקדמי שלהם.
החקיקה האורגנית בישראל הינה חקיקה חדשה יחסית. החוק להסדרת תוצרת אורגנית נכנס לתוקף לפני כחמש שנים עם אישור התקנות, ולכן הפיקוח האורגני עדין בחיתוליו בישראל. אנו מאמינים שבד ובבד עם הגברת פעולות הפיקוח והאכיפה יש להמשיך ולבצע פעולות של הדרכה והטמעה על מנת לחנך את היצרנים למחויבותם לעמידה בדרישות החוק ובד בבד להגביר את הפיקוח בנקודות המכירה במטרה להבטיח לציבור הצרכנים הישראלים שתוצרת שנושאת את סמלי החוק היא אכן תוצרת אורגנית".
רקע על חקלאות אורגנית
החקלאות האורגנית בישראל מהווה כ- 1.5% מכלל התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל וכ- 13% מכלל הייצוא החקלאי. בענף עוסקים כ- 600 אנשים, מתוכם כ- 330 מגדלים. כ- 62,500 דונם מגודלים כאורגני לפי הפילוח: גידולי שדה – 26.5%, ירקות – 33.5%, פירות – 31%, תבלינים – 1%, שונות – 8% (צמחי מרפא, פרחים וכו..).
בנוסף לגידול לטובת הצריכה המקומית, מייצאת ישראל תוצרת אורגנית למדינות האיחוד האירופי בשנת 2013 יוצאו 85,504 טון ירקות, 2,192 טון פירות ו- 2,230 טון פירות הדר.
מיום החלת החוק הוסדר נושא התוצרת האורגנית במדינת ישראל – באילו רכיבים אסור ומותר להשתמש במוצרים אורגניים, איך יש לגדל תוצרת אורגנית ובאילו הגבלות (מרחק משדה גידול "רגיל", השקיה, מניעת סחף), כיצד ניתן להסב חלקה "קונבנציונאלית" לאורגנית, כיצד יש לארוז, לאחסן ולשנע את התוצרת החקלאית האורגנית, איך יש להציג את התוצרת האורגנית בנקודות השיווק, כיצד עליה להיות ארוזה ומה צריך להיות מסומן עליה, איזה פיקוח ובקרה נעשה על תוצרת אורגנית ועוד.
אז מה צריך לחפש? יש לחפש את הסמל האורגני האחיד של מדינת ישראל (משרד החקלאות) על אריזת המוצר (פירות, ירקות, מוצרים ארוזים) ואת סמל הפיקוח של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן את המוצר כאורגני. בינואר 2014 אישרה הכנסת תיקון בחוק האורגני לפיו "מופקעת" המילה אורגני אך ורק למוצרים הנושאים את סמל המשרד. המשמעות היא כי מוצר שנקרא "אורגני" מחויב לשאת הסמלים ולעמוד בדרישות החוק.