דף הבית / הדרכה לגידול פירות וירקות / דרכי התמודדות עם הווירוס CGMMV המלצות למגדלי האבטיחים 2014

דרכי התמודדות עם הווירוס CGMMV המלצות למגדלי האבטיחים 2014

אינדקס חברות וספקים

דרכי ההפצה של הווירוס CGMMV בדלועיים כוללים מקורות מידבק ראשוניים, זרעים וקרקע וגורמי הפצה משניים במהלך השתילה והגידול. להלן, כללי עשה/אל תעשה שמטרתם צמצום ואולי מניעה של הווירוס בשטחי הגידול.

פרסום

דרכי התמודדות – מניעת הדבקה ראשונית:

  1.  בדיקת זרעים של כנה ורוכב: יש לדרוש מחברות הזרעים ומהמשתלות לבצע בדיקות לבחינת נגיעות הזרעים במעבדות מוסמכות ובהתאם לפרוטוקול ולא להסתפק באישורי בריאות.

יש להיזהר משתילת זנים חדשים ממקור לא ידוע.

  1.  סניטציה: הווירוס עלול להימצא גם על מערכת הטפטוף כמו גם על כלים חקלאיים. מומלץ לרסס את הציודב-0.3% אקונומיקה במעבר מגידול לגידול.
  2.  חלקת הגידול – מומלץ מחזור זרעים, ובכל אופן לא מומלץ לגדל על חלקה בה נתגלתה נגיעות  בווירוס.
  3.  במקרה בו אנו נאלצים לגדל על חלקה בה גדלו אבטיחים בעונה קודמת, מומלץ להפסיק את  הגידול לתקופה של 2-3 חודשים וייבוש הקרקע. חיטוי סולארי במהלך הקיץ ושתילה של אבטיח על כנה סבילה לווירוס.
  4.  הרכבות: צמחים המורכבים על כנות עמידות או סבילות לווירוס ימנעו הדבקה דרך הקרקע. כנות סבילות נמצאו מתאימות לגידול, אולם הם נבחנו באופן מוגבל, בכל אופן מומלץ להתייעץ בקשר לזן והתאמתו לכנה וכן לגבי היקף השימוש בכנות החדשות.

מניעת הפצה משנית:

1.      הקפדה על כללי שתילה נכונים: ביצוע כל אחת מפעולות השתילה בנפרד – חירור, פיזור שתילים והנחתם על חיפוי הפוליאתילן בלבד, נעיצה והידוק. אין להוציא שתילים מהמגש בידיים מלוכלכות בבוץ מחשש לקרקע נגועה.

  1.  יש לדחות פעולות אגרוטכנית בתקופה שלאחר השתילה, במידת האפשר. פריסת הפוליאתילן לכיסויי המנהרה תעשה בזהירות  ויש להימנע מנגיעה בצמחים.
  2.  איתור והרחקה (זיהוי ועקירה) של צמחים החשודים כנגועים במחלה במהלך החודש הראשון לאחר שתילה (ניתן לזהות צמחים נגועים גם מתחת לחיפוי. הסימפטומים של צמחים חשודים בשלבים הראשונים כוללים צימוח איטי,מוזאיקה על העלים ומופע שונה של השתיל).
  3.  בשלבים מתקדמים יותר, צמחים מבוגרים נגועים, יש לנתק ולהניח במקום. אין לגרור צמחים כאלה לאורך השורות. בשלב מאוחר יותר לאסוף אותם ללא גרירה.
  4.  ניוד כלים או עובדים תעשה מחלקות צעירות ונקיות (שהנגיעות בהן נמוכה) לחלקות בוגרות (נגועות יותר) ולא להיפך.
  5.  יש לחטא כלי עבודה (סכינים, מזמרות).
  6.  יש להימנע מעבודה בשעות בהן יש לחות גבוהה במנהרה (פתיחת חלונות ו"טלטול" הפוליאתילן, פזור טיפות מים והפצתן).
  7.  מעבר הטרקטור בפסי הריסוס יכול להגביר את הפצת הווירוס. ריסוס מהאוויר, במידה וניתן, הוא אחד הפתרונות.
  8.  גורמי הפצה נוספים במהלך הגידול: מאביקים (דבורים), חרקים (חיפושיות) ובעלי חיים (צבאים) .
  9.   סנטציה כללית- יש לשמור על סביבה ושדה נקים מעשבים.  עשבים כמו ירוקת החמור מהווים גם הם גורם בהפצת המחלה.

 

בהצלחה!

 

תמר אלון, מדריכת הגנת הצומח, שה"מ

פרסום

יפתח גלעדי, מדריך ירקות וגד"ש, שה"מ

שמשון עומר, מנהל אגף ירקות, שה"מ

 

 

Print Friendly, PDF & Email
מצטרפים לדף הפייסבוק של אגרונט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל אגרונט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל אגרונט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום החקלאות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר/ כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר