הארטישוק הוא ירק מאכל ממשפחת המורכבים שנקרא בעברית קִנְרֵס .הארטישוק מכונה גם חרשף
הארטישוק הוא עשבוני קוצני רב-שנתי, המתנשא לגובה של עד 1.5 מטרים. שייך למשפחת המורכבים. לצמח שורש-אגירה מעמיק ומעובה. האבקתו נעשית על ידי חרקים, בעיקר דבורים, אך קיימת בו גם תכונה של האבקה עצמית. לצמח ישנה פריחה מרהיבה בצבע כחול – סגול עז. , שנקטפים לפני פתיחתה. עונתו נמשכת מנובמבר עד מאי, כשהשיא בחודשי מרץ-אפריל. הפרי טעים ביותר ונחשב מעדן והינו למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל. צמח יחיד מפתח עד 40 ראשים בגדלים שונים..
מוצאו של הצמח במערב הים התיכון, שם הוא גדל בר גם כיום. לארצות הברית הגיע הארטישוק עם המתיישבים הספרדים בשנת 1600, ותפס לעצמו מקום של קבע ,הארטישוק מכיל כמות יפה של סיבים תזונתיים, ויטמין A, סידן, מגנזיום ואשלגן.
הקנרס הסורי הוא הזן המקומי של הארטישוק, אשר גדל אך ורק בישראל, סוריה ועיראק. ישנם זנים נוספים של ארטישוק הייחודיים לאירופה, בעיקר באיטליה ובספרד. הזן הסורי נבדל מהזן האירופאי בפרי קטן יותר (שאינו מקובל לאכילה) ובטעם מריר ומודגש יותר של העלים והגבעולים.
כמו כן קיים בלבול בשמו עם הארטישוק הירושלמי שהוא מסוג "חמנית הפקעות".
שלום וברכה!
אשמח לדעת במשך כמה שנים הארטישוק מביא יבול?
והאם הגבעול נעלם/מתייבש בסיום העונה והיבול הבא הוא מגבעול אחר כמו הבננה והפטל או שהוא ממשיך להביא יבול מאותו גבעול?