צמח הכורכום(טורמריק) וסגולותיו הרפואיות

מאת לוטי זילברמן

מהנזסת כימיה תואר שני עם התמחות בתרופות,תזונה וסביבה

לפני כמה זמן בביקור  בתערוכה  של נטורופטיה נודה לי על סידרה של תוספי תזונה מתמציות צמחי מרפא ויחד עם זה על סיפור המרגש שהוביל לפיתוח התוספות האלה.

פרסום

מדובר על רעייתו של המייסד של החברה חולת בליוקמיה שבעיקבות הטיפולים הכימיותרפיים הפכה להיות מאוד חלשה בלי תקווה לריפוי..הבעל מהנדס ואגרונום בעל ידע של שנים בתחום צמחי מרפא  כשהוא מסתמך על מחקרים ועל סיפרות מדעית,התחיל יחד עם צוות מעבדתו פורמולציה שמורכבת  מתמצית כורכומין בריכוז של 97% ותמציות צמחיות סינרגטיות המגבירים את ספיגת הכורכומין במעיים בעשרות מונים.

האישה התחילה ליטול את הכמוסות באופן סדיר,והתאוששותה המהירה ותוצאות הבדיקות הפתיעו הרופאים.מאז חלפו כמה שנים,היא ממשיכה ליטול כל יום הכמוסות HerbPlusBalance® ושבה להיות פעילה כתמיד ולא ניכר שחלתה אי פעם במחלה.

התחלתי לחפש בסיפרות המדעית  מה הם הסגולות של הכורכום בהיותו המרכיב בריכוז הגבוהה בתמציות הצמחים שהחברה מיצרת וגם נזכרתי על מחקר של נעשה בבית חולים יכילוב בתל-אביב..מספר המחקרים הוא גדול והכורכום בשימוש עוד מ1900 לפני הספירה  ברפואה האיורוודית ((Ayurvedaלמניעת מחלות רבות ולטיפול בהן.

היסטוריה

המונוגרפיה הראשונה התפרסמה ב2007  ב-Advances in Expermiental Medicine and

Biology שעל 515 עמודים מתארת על שימוש בכורכומין לטיפול מונע ומחלות.

טורמריק(כורכום) מופק מהצמח עם השם הבוטני Curcuma longa  בעברית כורכומה ארוכה  ויותר נפוץ תחת שם כורכום ושייך למשפחת הזנגביליים.הכורכום הוא תבלין בצבע צהוב –זהב בשימוש רב בהודו לא רק  לטיפולים רפואי אלה גם חומר משמר למזון וכצבע בתעשיית הטקסטיל.הסגולות הרפאיות תעודו מעל 5000 שנה.הכורכומין שנותן הצבע הצהוב לטורמריק נתגלה כמעט לפני מאתיים שנה והמבנה הכימית נקבע ב-1910 והיא diferuylmethane.

מרכיבים העיקריים;כ-5%כורכומינינואידים המשתייכים לקבוצת הפוליפנולים,-פיגמנטים המקנים לכורכום את צבעו האופייני מורכבים בעיקר מכורכומין והוא הרכיב הפעיל העיקרי,כ5% שמן אתרי בגוון צהוב-כתום.

פעילות הצמח;

בהיותו צמח עם פוטנציאל מרפא לטיפול במצבים שונים היה בשימוש רב ברפואה המסרתית ההודית עוד לפני אלפי שנה ועד היום.סקירה עכשווית ב-Medline Plus (National Library of Medicine US) נמצא מעל 2000 מאמרים שחקרו הממצאים המסורתים על מנת לתת הסבר מדעי.בין המחקרים יכולים לצתת גם מחקר שנעשהבמרכז רפואי תל אביב –המעבדה לרדיוביולוגיה לחקר הסרטן.

עיקר השימוש הטיפולי בכורכום הוא כנוגד חמצון,נוגד דלקות,נוגד סרטן,נוגד חיידקים,משפר תפקוד כבדי,משפר תפקוד עיכולי,תומך במערכת קרדיו-ואסקולרי,סופח גזים,נוגד קרישה,מעודד יצור מיצי מרה,נוגד כיב פפטי(אולקוס),נוגד שילשול,נוגד כאבי וסת ותומך בבעיות עור.

עדויות ב-Medline

המחקרים נעשו באנשים או בחיות מעבדה;

1.מניעת קרישי דם

מחקרים  מצאו שטורמריק יכול למנוע היווצרות קרישי דם.מומלץ עוד מחקרים לפני שיהיו החלטות שימוש  רפואי למניעת קרישי דם.

2.סרטן

מחקרים רבים על חיות ובמעבדה דיווחו על תכונות נוגדני סרטן של הכורכומין.צריכת כורכומין מעכבת באופן משמעותי את התפתחות סרטן המעי הגס,העור והשד.זו נובעת מסגולותיו נוגדות החימצון  ונוגדות הדלקות של הכורכומין .מחקרים אחרים עיכוב שגשוג תאים וגרימת אפוסטוזיס(מוות תאי מתוכנן)של גידולים.

לטיפול בסרטן באמצעות צמחי מרפא היסטוריה ארוכה,סגולות הריפוי של צמחים מיוחסת לרכיבים המצויים בהם,בכורכום החומר הפעיל הוא הכורכומין,בתה הירוק יש הקטכינים.במחקר שנעשה בסין מצאו פעולה סינרגטיסטית בעיכוב תהליכים סרטניים במעי הגס. המחקר התפרסם ב2005

3.תפקוד קוגניטיבי.

מחקרים מצאו שלכורכומין יש תכונות נוגד חימצון ונוגד דלקות ומפחית את ה-beta amyloid שגורם לירידת היכולת  הקוגניטיבי.

4.צרבת

ברפאה המסורתית השתמשו הכורכום לטיפול בבעיות קיבה כגון צרבת אחרי מאכלים שומנים.הרפואה מתייחסת כתוצאות מקדימות וממליצה על המשך המחקר לפני שמטפלים בחולים.

5.אבני מרה.

אומרים שיש פחות אנשים הסובלים מאבנים בכיס המרה בהודו המייחסים לתבלין כורכום ובתזונה דלה בבשר.לא מומלץ לאלה שכבר סובלים מאבנים בכיס המרה.

6.רמה גבוהה של כולסטרול.

מחקרים התחלתים מצאו שכורכום מוריד הכולסטרול הרעLDL  וסך הכול הכולסטרול בדם.

גם כאן ממליצים להמשיך עם המחקרים.

  1. פעילות אנטי דלקתיות.

מחקרים מעבדתים ומחקרים על חיות מצאו שהכורכומין הנמצא בכורכום עיכב אנזימים בגוף קשורים להתהוות תהליכים דלקתיים וסרטנים.התוצאות היו יותר טובים עם כורכום שלם מאלה  עם הכורכומינאוידים בודדים. מהמחקר זה עולה,כי יש היגיון לצרוך את האבקת הכורכום כפי שנהוג במזון,ולא רק בכורכומין כרכיב מבודד.

8.הגנה על הכבד.

ברפואה המסרתית בהודו( האיורוודית)השתמשו בטורמריק לחזק הכבד. מחקרים מצאו שהטורמריק יכול להגן על הכבד.

  1. HIV/AIDS

מספר מחקרים במעבדה מצאו שכורכומין,מרכיב של טורמריק יכול להיות פעיל נגדHIV.

10 .ניקוי מרעלים של הגוף.

מחקר על מעשנים שקיבלו 1.5 גר כורכום ביום במשך 30 יום,נצפתה הפחתה משמעותית בכמות המוטגנים המופרשים בשתן.(מוטגנים המופרשים בשתן מהווים מדד לאפקטיביות  של מנגנוני הניקוי הרעלים בגוף).מהמחקר שהתפרסם ב1999 עולה שצריכת כורכום,גם במינון נמוך,מספקת הגנה מנזקי העישון וכנראה מנזקים אחרים בגוף.

אפשר להזכיר עוד מחקרים שנעשו על דלקות עיניים,כיב קיבה,זיהמים שמרמזים על היכולת של הכורכום למנוע ולטפל בכל כך מצבים קשורים עם הבריאות שלנו.למרות התוצאות  הרפואה דורשת המשך המחקרים על מנת להפוך הכורכום לחומר מומלץ על ידם.יש לציין שישנם נתונים סטטיסטים על יעילות הטיפול עם כורכום במשך אלפי שנים.התופעות לווי הם בודדים דומים לאלה שיכול להיות מכל מזון לאנשים עם רגישות אינדיבידואלי.במיקרים האלה אפשר להפסיק השימוש לפחות זמני.

 

יש להזכיר המחקר שנערך בישראל,בהשתתפות חוקרים מהמחלקה למניעת סרטן במרכז הרפואי תל-אביב.הם בדקו השפעת של הכורכומין ביחד עם Celecoxib תרופה המשמשת להפחתת הסיכון לסרטן מעי הגס.נמצא כי הכורכומין מגבירה השפעת של התרופה.פעילות המשולבת זו נגד גידולים,נובעת מעיכוב האנזים,מוכרת ברפואה כ-COX-2 אחראית עך התהליכים דלקתיים וסרטנים.המחקר התפרסם ב2005 Lev-Ari S. et al).).

 

במחקר נוסף שנערך בישראל בהשתתפות חוקרים מהמרכז הרפואי סוראסקי תל-אביב ומהפקולטה לרפואה באוניברסיטה ת"א נמצא כי שילוב  כורכומין עם התרופה Celecoxib  יעיל נגד תאי סרטן לבלב אנושיים(במבחינה).המחקר התפרסם ב-2005.

מחקר חדש שהתפרסם בפברואר 2008 ב-Journal of Clinical  Investigation,חוקרים  מקנדה מצאו שאם נותנים בעל-פה הצמח לכמה מודלים של עכברים עם לב מורחב (hypertrophy) יכול למנוע וגם להפוך את ההיפרטרופי,ולשקם תיפקוד הלב,ולהקטין יוצרות של צלקות.

להבדיל מצמחים אחרים עם השפעה מינימלי,הכורכומין עובד ישר על התאים ההתפרסות הכרומוזומים תחת לחץ ומונע יצור של כמויות חריגות של חלבונים.

ד"ר פיטר ליו קרדיולוג פרופסור ברפואה ופסיכולוגיה באוניברסיטה טורונטו-קנדה מציין  שמתינות היא חשובה"ההשפעה החיווית של הכורכומין לא מתחזקת אם אוכלים כמויות גדולות יותר".

פרסום

ד"ר ליו גם מציין שעובדה  שכורכומין נמצא בטבע והוא בהשג יד במחיר נמוך,הוא יכול להפוך לטיפול בטוח ויעיל למניעת ליקוי תפקוד הלב.

פרופסור ליו  מזהיר את הצעירים וגם המבוגרים,נשים וגברים על הסכנה של התרחבות הלב זה מוביל להתקפי לב.הוא לא ממליץ על לקחית כורכומין  כדבר שבשיגרה עד שלא יהיו עוד בדיקות קליני.

אם הבדיקות הקליני יחזקו הממצאים הראשנים של מניעת התרחבות הלב,זה נותן תיקווה למיליוני אנשים הסובלים מהתרחבות הלב בלי הוצאות גדולות.הוא גם מזכיר שהכורכומין נמצא במבחנים קליני לחולי סרטן  הלבלב וColorectal עם תוצאות מבטיחות.

שימוש

במדליין מצטטים מספר רב של בעיות רפאיות שמשתמשים בכורכומין ,והשימוש הוא על בסיס מסורת ועל תיאוריות מדעיות.בין היתר מזכירים,אלצהיימר,נוגד חיידקים,פיטריות,בקטריות,נגד התקפי אסטמה,לחץ דם גבוהה,סכרת,עקיצות,מחלות כליות,נזקים בכבד,בעיות מחזור,נזקים מתרופות בלב ועוד..אפשר להגיד שהוא טוב לסך הכול הבריאות שלנו,מניעה וטיפולית.

מינון

המינונים נקבעו על בסיס מחקרים מדעים,פירסומים,שימוש מסרתי,חוות דעת של מומחים.מומלץ להתייעץ עם מומחים בגלל שכל מותג עשוי עם מרכיבים שונים .דוגמה הם המוצרים של BALANCE   איפה כל אחד מ7 המוצרים יש לו יעוד אחר ומותאם ליועוד שלו.

לפי פרופסור ליו מנהל מדעי של המכון לחקר הבריאות הקנדי המינון מתון יש לו השפעה טובה על הבריארות,כמות יותר גדולה לא יתן יותר.

הספיגה של הכורומין  דרך הפה מוגבלת.במחקרים בבעלי חיים נמצא כי40%-85% עובר דרך מערכת העיכול ללא שינוי.צריכת כורכומין במשולב עם מקור שומני מגבירה את ספיגתו במעי.עובדה זה מחזקת את השימוש המסרתי בצמח,כתבלין המוסף למזון. אפשר לשפר הספיגה של הכורכומין בבליעה עם נלקח בשילוב עם פיפרין,רכיב המצוי בפלפל השחור.

המינון הטיפולי צריך לקבוע  לפי המחלות ועם הרופא המטפל.

תופעות לווי ואזהרות

השימוש בצמח כתבלין ובמינונים הטיפוליים,המקובלים בדרך כלל הוא בטוח.כמו בטיפולים אחרים יכול להיות מספר אנשים שיתפתחו תופעות לווי כגון;

  • אלרגיות במגע עם העור,דלקות,גירוי,פריחה.
  • במינונים גדולים ובפרק זמן ארוך של טיפול עם כורכום יכולים לפתח קלקול קיבה.
  • חולי אולקוס יכולים לפתח צרבת.
  • לפי מחקרים מעבדיים ומחקרים על חיות הכורכום יכול לגרום לדימומים.צריך לקחת אמצעי זהירות לאנשים שיש להם בעיות עם דימום.יש להתאים המינון.לפני ניתוחים צריך להפסיק לקחת כורכום,כשבועיים לפני הניתוח.בהיותו נוגד קרישה חזק,אסור להשתמש אותו  יחד עם הפרין או קומדין ,תרופות נוגדות קרישת דם.צריך למנוע שילוב עם תרופות אחרות כגון אספירין עם תיפקוד דומה שיש לכורכום.
  • הכורכום צריך להשתמש עם זהירות לחולי סכרת או עם רמת נמוכה של סוכר הלוקחים תרופות להורדת הסוכר.הוא יכול להיות טוב למניעת סכרת.
  • זהירות בשימוש הכורכום גם עם צמחים להורדת הסוכר או נוגדני קרישה.
  • הריון והנקה-בשימוש כתבלין במזון נחשב בטוח.לא נמצאו השפעה על התפתחות העובר בזמן ההריון לאלה שהשתמשו הכורכום כתבלין.

סיכום;

אפשר להגיד שהטורמריק(כורכום) עבר יותר מכל תרופה בדיקות על בני אדם על מספר רב של מחלות ומניעתם עם תוצאות טובות, במשך  אלפי שנה.

שימוש כתבלין בטוח במיוחד אם מדובר על אנשים בריאים שמשתמשים למניעת מחלות .הכורכום נמצא גם בכמה סוגי של חרדל(צריך קרוא על המדבקה ההרכב של החרדל),ככה שאפשר למרוח על סנדווצים,זה מעלה החומר האפור במוח.

אנשים הסובלים מכל מיני מחלות ומקבלים תרופות צריכים לקבל יעוץ מקצועי על השילוב עם התרופות .

המוצרים  (R) BALANCE הם  יותר בטוחים ויעילים ,הם מותאמות לבעיות הספציפיות מלווים עם תמיכה של צוות מדענים.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

תודה שאתם מבקרים בפורטל החקלאות המוביל אגרונט. אגרונט הוא פורטל חקלאות מקצועי וותיק שעוסק במגוון תחומי חקלאות של ירקות פירות וגידולי שדה גד"ש. בפורטל החקלאות חדשות לחקלאות, מאמרי חקלאות מובילים, זני ירקות ופירות חדשים, פורום חקלאות מקצועי עם מומחים לשאלות ותשובות שיענו על שאלות בתחום החקלאות. בנוסף מכרזים לחקלאות, לוח הודעות לחקלאות, חיפוש חברות לתחום החקלאות, חידושים של חברות חקלאיות, מחירי ירקות ופירות, הדרכה לגידולים חקלאיים, רשימת משווקים ועוד.

כתבות נוספות

מי את הבמיה ?

14 באוגוסט 2024

בריא, טעים ומקומי: הגיע הזמן שתתנסו בתזונה עונתית

15 ביולי 2024

אלרגיה לבוטנים ? בשורה לבעלי אלרגיה לבוטנים:
טיפים לאחסון פירות וירקות
האם כש אבוקדו שחור הוא מקולקל
איך לאחסן נכון תפוחי אדמה שלא יתקלקלו
מי את הבמיה ?

14 באוגוסט 2024

בריא, טעים ומקומי: הגיע הזמן שתתנסו בתזונה עונתית

15 ביולי 2024

אלרגיה לבוטנים ? בשורה לבעלי אלרגיה לבוטנים:
טיפים לאחסון פירות וירקות
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים