#5047
אגרונום אריאל שי
אורח

לגבי קפה, Coffea arabica, C. liberica, C. robusta מדובר בשיח שמתפתח בישראל לגובה שלעד כ- 3 מטר. הרבה יהודים מתימן, מאתיופיה ובכלל חובבי השיח, מגדלים אותו בישראל מזרעים שהנביטו.
ישנו ספר של ד"ר גינדל שכתב אודות גידול הקפה בישראל וניתן להשיגו בחנויות ספרים מיד שנייה. הוא שתל עשרות שתילי קפה בפקולטה לחקלאות והם התקיימו למעלה מ-20 שנה. כסטודנט בפקולטה לחקלאות בשנת 1979 אני זוכר אוסף פירות קפה אדומים בתוכם 2 פולים ירקרקים להנבטה וגם מוציא עם כף שתילים שנבטו.
בבוסתן יש לי שתיל קפה בוגר שפורח וחונט. ניתן להשיג שתילי קפה במשתלות לפירות אקזוטיים. המחיר לפי הגודל נע מ-100 ש"ח בעציץ בגודל 10 ליטר ועשוי להגיע ל-500 ש"ח לשתיל בגובה מטר בעציץ של 30 ליטר.
יש הרבה חומר באנגלית על גידול קפה וזניו כולל מחקרים ותצפיות של חובבים המגדלים קפה במדינות קרות ובחורף מספקים תאורה מלאכותית במחסן או בבית המחומם. ניתן ללמוד הרבה מגוגל תמונות באם תרשום בעברית ואח"כ באנגלית קפה, COFFEE או COFFEA

לגבי קקאו Theobroma cacao, מדובר בעץ ממש ולא שיח שמתפתח מהר, ניתן לרבותו מזרעים, יחורים, הברכות אויר, הרכבות ומתרבית ריקמה. הדעה השלטת היתה שהוא גדל רק בתנאים טרופים משווניים ולכן רק בודדים ניסו ומגדלים אותו בישראל. ישנה משפחה שהקימה במושב עין ורד חממה מבוקרת אקלים לקקאו ועורכת סדנאות שוקולד. מדובר בגידול חשוב במדינות מתפתחות המובילות בגידולו ובהן : אינדונסיה, ניגריה, גאנה וחוף השנהב ובנוסף ישנו ייצור הולך וגדל בעשרות מדינות משווניות כמו בפפואה גיניאה החדשה ובדרום אמריקה. ישנם ארגונים בינלאומיים העוסקים בשימור זני קקאו על אלפי טיפוסיו השונים וכן תאגידים המפקחים על איכותו. לצמח הקקאו על חלקיו יש מחלות רבות ומזיקים רבים ועל כך
נכתבו מאמרים רבים.
מציע לעשות גוגל על תמונות של קקאו ו-THEOBROMA ו-CACAO.
בתוך פרי הקקאו ישנם עשרות פולים שאותם מוציאים, מתסיסים, שוטפים, מייבשים, אורזים בשקים ושולחים לסוחרים ולחברות שמפיקות שוקולד באירופה.
ישנם קרובי משפחה של הקקאו כמו CUPUACU Theobroma grandiflorum שציפת הפרי בין הפולים מאוד מתקתקה ויש לה טעם מיוחד ומהפולים מפיקים שוקולד מיוחד. שתילי קקאו נדירים בישראל ושתיל בעציץ של 10 ליטר ובגובה של חצי מטר יכול לעלות 500 ש"ח ויותר.
בניגוד לדעה ששלטה עד כה- ניתן לגדל קקאו בקייץ בישראל ליד קיר מוגן ובחורף להכניסו הביתה עם תאורה מלאכותית לצמחים.
בין הבעיות המאפיינות את גידול הקקאו הינו הצורך בהאבקה ידנית ברוב הזנים. הפרחים הזעירים צצים לאורך הגזע וענפים עבים ויש להשתמש במכחול ואבקה שנלקחה מפרחים אחרים בכדי להבטיח חנטה טובה.
בטבע ישנם חרקים קטנים ומיוחדים המבצעים את האבקה Forcipomyia midges
ממליץ לבצע חיפוש גוגל על תמונות כמפורט לעיל
יש שפע מחקרים ותצפיות בנושא קקאו

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחירת תחום עניין

כדי להיות תמיד מעודכנים