דף הבית / מאמרי חקלאות / דבורת הדבש ממשיכה להדהים את עולם המחקר
צילום מועצת הדבש

דבורת הדבש ממשיכה להדהים את עולם המחקר

אינדקס חברות וספקים

האם לדבורים העדפה לימין או לשמאל?

פרסום

 

מחקר חדש מאוניברסיטת קווינסלנד מוכיח

כי הדבורה, כמו בני אדם, שמאלית או ימנית

 

מועצת הדבש: דבורת הדבש ממשיכה להדהים את עולם המחקר

בשנים האחרונות הורחבו המחקרים על דבורי הדבש

בעקבות היעלמותן המאסיבית

 

כאשר אתם יוצאים ממעלית במקום לא מוכר לאן תפנו תמיד, ימין או שמאל?

האם גם לדבורים העדפה לימין או לשמאל? תוצאות מחקר שנערך על ידי פרופ' מנדיאם סריניבאסאן ממכון המוח באוניברסיטת קווינסלנד, נמצא כי אכן כן!  לדבורה, כמו לבני האדם נטייה לשמאל או ימין! פרופ' סריניבאסאן חקר כיצד דבורי הדבש נמנעות מלהתנגש בזמן מעופן, כאשר הבחין שהדבורה מעדיפה צד אחד על פני השני. המחקר פורסם בירחון המקצועי PLoS One.

 

זאב מידן, מנכ"ל מועצת הדבש אומר: "עקב העלמות כשליש מאוכלוסיית הדבורים בעולם, מועבר מימון רב לחקר עולם הדבורים, כאשר הדבורה הקטנה ממשיכה להדהים את חוקרי העולם בחושיה המחודדים. ממצאי מחקר זה מסבירים את היכולות הגבוהות של הדבורים מעבר לאלו המוכרות לכולנו, מתחום ייצור הדבש והאבקת צמחים. דבורת הדבש היא המאביקה החשובה ביותר בעולם, האחראית על 80% מגידולי החקלאות ועקב כך חשוב להמשיך ולהשקיע בתקצוב מחקרים בתחום ענף הדבורים, במטרה להגן על דבורי הדבש" אומר מידן.

 

במסגרת המחקר באוניברסיטת קווינסלנד, בחנו פרופ' סריניבאסאן וצוותו, את ההחלטות של דבורי דבש, כאשר נתקלו במכשול, שבו היו שני פערים אפשריים לבחירה ובמעוף ללא מכשולים.

פרסום

פרופ' סריניבאסאן אומר: "בממצאי המחקר נמצא, כי הדבורה בחרה במפורש בין שמאל לימין, כאשר ניסתה להחליט בין שני מסלולים שונים, כמה מהדבורים נמצאו ימניות באופן עקבי והשאר נטו לבחור את התוואי השמאלי".

הדבורים נבחנו במספר אופנים, ביניהם: מעוף בתוואי מנהרה ארוכה, באורך של 120 ס"מ, אשר בדרך הוצבו מכשולים, שהכריחו את הדבורים לבחור מעבר דרך פער צר או רחב. צוות המחקר הבחין, כי

ב- 80% מהמקרים הדבורים בחרו בפער הרחב יותר. דבר המעיד על כך שהדבורים מסוגלות להבחין בין גודל הפערים ולבחור נתיב בטוח ומהיר יותר. במקרה בוחן אחר הדבורים עפו בתוואי דומה של מנהרה בה הוצבו מכשולים זהים בגודלם בשני צידיה של המנהרה. נמצא שמחצית מ- 45% של הדבורים שנבדקו העדיפו את צד שמאל והמחצית השנייה את צד ימין.

 

פרופ' סריניבאסאן ציין בסיכום מחקרו: "הדבורים וחרקים מעופפים, מתמודדים ללא הרף עם האתגר של בחירת נתיבים יעילים, בטוחים וללא התנגשויות. אנו מאמינים, כי ממצאי מחקר זה, יתרמו בסיוע לשיפור יעילות מעוף של נחיל דבורים שלם, במיוחד בסביבה צפופה, בה מתעופפת הדבורה, בזמן פעולת האבקת גידולים חקלאיים ואגירת צוף הפרחים". עוד הוסיף פרופ' סריניבאסאן, כי אין ספק שלדבורים קיימת נטייה לבחור צד ימין או שמאל, בתוואי מעוף ללא מכשולים או מכשולים זהים. ממש כמו בני האדם!

 

מנתוני מועצת הדבש: בישראל כיום 500 דבוראים אשר מטפלים ומטפחים 110,000 כוורות הפזורות בנקודות מרעה צופניות ברחבי הארץ. דבורת הדבש הינה המאביקה הבלעדית בחקלאות ובישראל 60,000 כוורות המשמשות להאבקה.

Print Friendly, PDF & Email
מצטרפים לדף הפייסבוק של אגרונט ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

אודות מערכת פורטל אגרונט

אנו שמחים להביא בעמוד זה מידע לתועלת הציבור. יחד עם זאת התכנים אינם מהווים עצה, המלצה או את עמדת האתר , ועל כל משתמש לבחון את המידע ולשקול איזה שימוש ראוי לעשות בו, רשימה זו אינה ממצה ואינה תחליף לייעוץ משפטי. אין באמור לגרוע מהאמור בתקנון האתר, לרבות בנוגע להגבלת אחריות. מערכת פורטל אגרונט עושה כמיטב יכולתה להביא בפניכם חדשות , כתבות ,מחקרים וידיעות מהארץ ומהעולם בפורטל המון אינפורמציה בתחום החקלאות בכל הצעה בקשה רעיון נשמח באם תיצרו קשר/ כמו כן אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל:[email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרשמו לניוזלטר